Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΙΣ 12/11/2013 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ κ. ΚΩΤΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ



ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής μας αφορά την ενημέρωση των μελών από την Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), την κυρία Γεωργία Κωτίδου, για θέματα που αφορούν την αρμοδιότητα της. Θα θέλαμε, κυρία Διοικητή, να μας ενημερώσετε για το πού βρίσκεται ο Ο.Α.Ε.Ε., ποια είναι η εκτίμησή σας και πώς βλέπετε να πορεύεται.
Το λόγο έχει η κυρία Κωτίδου.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ (Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.)): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για τη δυνατότητα να έχουμε μια άμεση επικοινωνία σε σχέση με τον Ο.Α.Ε.Ε. και τα προβλήματα του. Ούτως ή άλλως, τα ασφαλιστικά ταμεία αυτή την εποχή είναι στην επικαιρότητα.
Θα ήθελα καταρχήν να σας πω ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών προήλθε από την ενοποίηση των πρώην ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ και στην πορεία εντάχθηκαν στον Ο.Α.Ε.Ε. το Ταμείο των Ναυτικών Τουριστικών Πρακτόρων, το Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων, οι ασφαλισμένοι του προσωπικού ιπποδρομιών, ενώ δημιουργήθηκε και το επικουρικό ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών του και επίσης εντάχθηκαν ως τομείς με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, ο τομέας των βενζινοπωλών και ο τομέας των αρτοποιών.
Σήμερα, στον Ο.Α.Ε.Ε., οι ασφαλισμένοι είναι περίπου 757.000 συν 7.500 οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Ναυτικών Τουριστικών Πρακτόρων, ενώ οι συνταξιούχοι αθροιστικά - γήρατος, αναπηρίας, θανάτου και τα παραπληγικά - είναι 345.000.
Εάν θα έπρεπε σε τρεις στόχους να περιλάβω τις υποχρεώσεις, τις δραστηριότητες, τους άξονες δράσης του Ο.Α.Ε.Ε., αυτοί θα ήταν: Πρώτον, η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού, όπου θα εντάσσονταν δράσεις που έχουν σχέση με τη διατηρησιμότητα όσων ήδη είναι ενταγμένοι στο σύστημα, δράσεις περιορισμού της εισφοροδιαφυγής, αύξησης της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων, περιορισμού των λειτουργικών δαπανών.
Δεύτερος άξονας θα ήταν η ανάπτυξη συστημάτων και διαδικασιών για τη σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Οργανισμού. Ούτως ή άλλως, οι ασφαλιστικοί φορείς αυτό το ρόλο έρχονται να επιτελέσουν. Εδώ, δράσεις τέτοιου χαρακτήρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν, η μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, η απλούστευση εντύπων και αιτήσεων, η λειτουργία γραφείων συμβούλων για θέματα ασφάλισης και συντάξεων.
Και τρίτος κεντρικός μεγάλος άξονας η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και λειτουργικότητας του Οργανισμού, όπου εδώ θα μπορούσαμε να εντάξουμε δράσεις που έχουν σχέση με τον οργανωτικό ανασχεδιασμό των υπηρεσιών. Νέα οργανογράμματα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την τεχνολογική αναβάθμιση στη λειτουργία του οργανισμού. Θα μου επιτρέψετε, πάρα πολύ επιγραμματικά, μόνο δηλαδή σημειακά, να αναφέρω ως καταγραφή και όχι ως ανάλυση, κάποιες από τις δράσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί στον Οργανισμό, γιατί ούτως ή άλλως είναι αλληλένδετες και με το μέλλον.
Έτσι, στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών έχουμε τη σύσταση ομάδων εργασίας, ειδικά για τον νομό Αττικής, ώστε να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων. Έχουμε τη λειτουργία γραφείων συμβούλου, πιλοτικά κατά αρχήν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, μία φορά την ομάδα, ώστε να παρέχουν οδηγίες του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού περιεχομένου δωρεάν στους ασφαλισμένους σε δύσκολες εποχές. Έχουμε τη λειτουργία της εφαρμογής παρακολούθησης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Έχουμε, δηλαδή, ηλεκτρονικό πρωτόκολλο που παρακολουθούμε τις αιτήσεις σε όλα τους τα στάδια, λεπτομερώς, με δύο στόχους. Ένα, να είναι διαφανή η σειρά και άρα,  ίδιος ο τρόπος αντιμετώπισης των πολιτών. Να παρακολουθούμε, δηλαδή, την τήρηση της σειράς προτεραιότητας και δεύτερον, να είναι δυνατή η παρακολούθηση του συνταξιοδοτικού αιτήματος, ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Ο.Α.Ε, από τον συνταξιούχο, ώστε και αυτός να εξυπηρετείται - να μην είναι υποχρεωμένος να προσέλθει - αλλά και οι εργαζόμενοι και τα γραφεία μας να αποφορτιστούν  από μεγάλο όγκο προσέλευσης κοινού και να επιμελούνται πιο γρήγορα των υποθέσεων. Έχουμε, επίσης, στον ίδιο αυτό τομέα την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, που εκτός από το προηγούμενο σας είπα, είναι η παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας, οι βεβαιώσεις για την εφορία για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. Είναι οι πρώτες εφαρμογές και θα συνεχίσουμε να έχουμε και άλλες εφαρμογές. Η δημιουργία αρχείου «e-mail» ασφαλισμένων, ώστε να μπορούμε να τους ενημερώνουμε αυτόματα για ότι καινούργιο προκύπτει. Η κωδικοποίηση συνταξιοδοτικών διατάξεων. Έπεται και η κωδικοποίηση των ασφαλιστικών διατάξεων και την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.
Όσο και αν αυτά φαίνονται απλά και καθημερινά, θα πρέπει να σας πω ότι δεν γίνονται ούτε εύκολα, ούτε προϋπήρχαν. Να σας πω πηγαίνοντας στον δεύτερο τομέα, στον τομέα δηλαδή εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, ότι τώρα λειτουργεί ηλεκτρονικό πρωτόκολλο στις υπηρεσίες. Τώρα έχουμε παροχή «e-mail» και «internet» σε όλα τα θέματα του οργανισμού. Με φαξ στέλναμε τις εγκυκλίους. Άρα - για αυτό έκανα και πριν την παρατήρηση ότι η δημόσια διοίκηση και οι φορείς προσπαθούν – εμείς, τουλάχιστον, στον Ο.Α.Ε, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες όχι μόνο των καιρών, αλλά και στις απαιτήσεις και των ασφαλισμένων και των ίδιων των εργαζομένων. Στο κομμάτι αυτό του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε μια σειρά νέων μηχανογραφικών εφαρμογών, σε όλα τα επίπεδα, από την ανάπτυξη εφαρμογών απονομής σύνταξης, παραδείγματος χάρη, στο Τ.Α.Ε και το Τ.Σ.Α,  που έβγαινε χειρόγραφα - με κάτι μακριά σεντόνια, όπως τα λέγαμε - με την ηλεκτρονική καταχώριση στοιχείων των υπαλλήλων, με το ηλεκτρονικό μητρώο προμηθειών - συμβάσεων. Δηλαδή, σε όλα τα επίπεδα προσπαθούμε να έχουμε γραφικές εφαρμογές για την ορθότερη πιο σύντομη παρακολούθησή τους, αλλά την εξυπηρέτηση και των ίδιων των εργαζομένων φυσικά. Επίσης, έχουμε αποκέντρωση σε διάφορα  αντικείμενα, ώστε να μπορεί να παράγεται πιο γρήγορα το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Βγάζαμε, δηλαδή, συντάξεις του Τ.Α.Ε και του Τ.Σ.Α, μάλλον κάναμε εκκαθάριση σε όλη την Αθήνα από όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αργοπορούν πάρα πολύ, ενώ τώρα γίνονται περιφερειακά σε κάθε περιφερειακή μας διεύθυνση.
Εκείνο το οποίο θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα, είναι ότι έχουμε σε μόνιμη βάση υλοποίηση σεμιναρίων επιμόρφωσης των εργαζομένων. Υπάρχουν ετήσια τρεις δίμηνοι κύκλοι όπου και πανελλαδικά και τοπικά γίνονται, συνεχώς, σεμινάρια σε ό,τι καινούργιο ή και σε ό,τι παλιό χρειάζεται, ώστε να υπάρξει επιμόρφωση των εργαζομένων. Και τα λάθη αποφεύγονται και οι υπάλληλοι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην άσκηση του καθήκοντός τους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Πόσος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων;
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ, Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελμάτων): Οι υπάλληλοι, με τα στοιχεία του οργανογράμματος του Ιουνίου, ήταν 1803. Σήμερα, επειδή συνεχώς συνταξιοδοτούνται είναι 1730. Δηλαδή συνέχεια συνταξιοδοτείται κόσμος. 1803 ήταν με τα στοιχεία του Ιουνίου, τώρα είναι λιγότεροι.
Τέλος, τρίτος άξονας των κεντρικών μας δράσεων αφορά σε δράσεις στον οικονομικό τομέα και τον τομέα των εσόδων. Εδώ έχουμε μείωση λειτουργικών δαπανών, παρότι, όπως ξέρετε, στα ασφαλιστικά ταμεία το ποσοστό των λειτουργικών δαπανών είναι πολύ μικρό, εφόσον είναι πολύ μεγάλα τα ποσά των συντάξεων που διαχειρίζεται το σύνολο του προϋπολογισμού. Αλλά, έστω, με διάφορους τρόπους έχουμε μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες. Από της στέγασης των υπηρεσιών μας έχουμε 3.000.000, κατά έτος, από τον μηδενισμό του κόστους πληρωμής στις ταχυπληρωμές έχουμε 5.000.000, κατά έτος. Σας λέω κεντρικά, μεγάλα ποσά και πρέπει να σας πω ότι έχουμε μειώσει όλα τα ποσά των συμβάσεων μας, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25 με 30%, απλά και με διαπραγμάτευση. Επίσης, θα πρέπει στον τομέα αυτόν από ότι, προφανώς και εμείς, όπως και όλο το ασφαλιστικό σύστημα κάνουμε τους ελέγχους παραβατικότητας για τις συντάξεις και τις παροχές. Δηλαδή, διασταυρώσεις με ΑΜΚΑ, ΑΦΜ,   συντάξεις λόγω θανάτου,  χήρες, άγαμες θυγατέρες  και τα λοιπά.  Όμως, επειδή ο  οικονομικός τομέας και ο τομέας των εσόδων  έχουν μι ιδιαίτερη σημαντικότητα,  θα πρέπει να πω και  κάποια πράγματα επιπλέον.
Θα πρέπει να πω για το έτος 2013, ότι ο προϋπολογισμός του είναι ισοσκελισμένος. Άρα, και μέχρι τέλος του έτους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, για την καταβολή των συντάξεων. Έχουμε πάρει 1,4 δις ευρώ από την έκτακτη κρατική επιχορήγηση ως προς τα έσοδα, από εισφορές ασφαλισμένων έχουμε ελάχιστη απόκλιση από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Ως προς τα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχουμε μια μικρή αύξηση. Δηλαδή, είχαμε 150.000.000 έχουμε 190.000.000 με στοιχεία δεκάμηνου, προβάλλοντας τα στο έτος, και είμαστε στην ίδια εκτίμηση, για την ετήσια δαπάνη συντάξεων.
Εκείνο όμως, που θα ήθελα ειδικά να αναφέρω και είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό, είναι ότι μετά από πάρα πολύ χρόνο, το τέταρτο και το πέμπτο δίμηνο του 2013, εμφανίζονται με θετικό πρόσημο ως προς τα έσοδα, από τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σχέση με τα αντίστοιχα δίμηνα του 2012. Η αύξηση αυτή είναι οριακή, είναι 0,44 για το τέταρτο δίμηνο και 0,11 για το πέμπτο δίμηνο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, σημαίνει ότι υπάρχει μια ανακοπή της μείωσης η οποία παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στα έσοδα του οργανισμού. Να πω ότι πέρυσι ήταν 14,8% η ετήσια μείωση του 2012 σε σχέση με τα έσοδα του 2011. Άρα, το ότι το τέταρτο και πέμπτο δίμηνο μπορούμε και έχουμε θετικό πρόσημο, με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2012 είναι ένα στοιχείο το οποίο μας δίνει μια αισιοδοξία και αποκτά μια σημαντικότητα, αν θεωρήσουμε ότι αυτό συνδέεται με τα μακροοικονομικά μεγέθη. Επομένως, με το 2014 όπου η πρόβλεψη είναι θετικότερη του 2013, μας δίνει μια μορφή αισιοδοξίας ότι τα έσοδα του Οργανισμού, μπορούνε όχι απλά να σταθεροποιηθούνε αλλά, να έχουνε και μια αυξητική πορεία.
Σήμερα, είμαστε στην φάση όπου με βάσει αφενός τα καινούργια στοιχεία, έχουμε πλέον 10 μήνες του έτους άρα, ξέρουμε πως πηγαίνει και το σύστημα εισφορών και ληξιπροθέσμων ρυθμίσεων. Άρα, με βάση τα στοιχεία του δεκάμηνου που έχουμε και τις γενικές προβλέψεις για την οικονομία της χώρας, συντάσσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.
Η γενική μας κατεύθυνση, και αυτό είναι ένα ποιοτικό στοιχείο που θα πρέπει να θέσω υπόψη σας, είναι ότι επιδιώκουμε την αύξηση της εισπραξιμότητας. Δηλαδή, η κεντρική μας επιλογή ως διοίκηση και ως υπηρεσία, είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας. Εδώ θα ήθελα να πω επίσης, ότι αυτή η αύξηση δεν είναι ένα μέγεθος το οποίο επιτυγχάνεται μονόπλευρα καλώντας τους επαγγελματίες να πληρώσουν. Κατά τη γνώμη τη δική μας, και έχουμε δουλέψει σε αυτό είναι στενά συνυφασμένο, με ένα πλέγμα παρεμβάσεων σε πολλά επίπεδα.
Σε οργανωτικό επίπεδο, το νέο μας οργανόγραμμα το οποίο μας ήρθε σήμερα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει αποτυπώσει αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο και περιλαμβάνει γραφεία ενίσχυσης εσόδων ανά περιφερειακή διεύθυνση, και λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών σε κάθε περιφερειακό τμήμα. Δεύτερο επίπεδο, είναι το επίπεδο των ανθρώπινων πόρων απαιτείται η εκπαίδευση του προσωπικού, στην κατεύθυνση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης και προσέγγισης του ασφαλισμένου.
Παλιά, γνωρίζετε και υπάρχουν και σήμερα, πάρα πολλοί από τους εργαζόμενους στο ταμείο μας, οι οποίοι είναι πρώην εισπράκτορες  του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ. Τότε, βγαίνανε στον κόσμο να εισπράττουμε σήμερα περιμένουμε να έρθει ο κόσμος. Είναι προφανές ότι, χρειάζεται μια αμφίδρομη διαδικασία τουλάχιστον εκ μέρους μας, να τους πλησιάσουμε, να τους ενημερώσουμε, να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και ποιό είναι το συμφέρον τους.
Ένα τρίτο επίπεδο, είναι το της υλικοτεχνικής υποδομής που σήμερα, τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχει ενίσχυση με μηχανογραφικό εξοπλισμό και λογισμικές εφαρμογές. Και ένα τέταρτο επίπεδο, είναι αυτό της προβολής. Οφείλουμε να ενισχύσουμε δίνοντας την πραγματική εικόνα του ΟΑΕΕ, με σκοπό την προσέλκυση των ασφαλισμένων και την ενδυνάμωση  των σχέσεων εμπιστοσύνης, μεταξύ Οργανισμού και ασφαλισμένων.
Στην εισπραξιμότητα την οποία αναφέραμε, εντάσσεται η λειτουργία των δομών ενίσχυσης εσόδων όπως σας ανέφερα πριν, η μετατροπή των εισφορών από διμηνιαίες σε μηνιαίες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πιο εύκολης καταβολής τους, η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και μικροβελτιώσεις της υπάρχουσας ρύθμισης. Μπορώ να πω ότι, δεν χρειάζονταν τόσα πολλά δικαιολογητικά για οφειλές έως 10.000, οι οποίες θεωρούνται ένα επίπεδο χαμηλό.
Για μας όμως αυτό, είναι σημαντικό αφού μεγάλο ποσοστό των οφειλετών μας, είναι χαμηλοοφειλέτες. Άρα, με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια μορφή φιλικότητας, όταν δεν απαιτείς το πλήθος αυτών των δικαιολογητικών που ορίζουν οι ρυθμίσεις, χωρίς να αλλάζει ο πυρήνας της ρύθμισης. Επίσης, προφανώς κατά τη γνώμη μας δεν χρειάζεται ούτε φορολογική ενημερότητα, ούτε βεβαίωση φορολογικής οφειλής, προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση στα ασφαλιστικά του ταμεία.
Θα ήθελα να πω ως στοιχείο ότι, από τις ρυθμίσεις έχουμε μέχρι σήμερα 28.500 ρυθμίσεις, και το πόσο που έχει κεφαλαιοποιηθεί είναι της τάξης των 170.000.000 ευρώ. Οι ρυθμίσεις λειτουργούν από τον Ιούλιο και μετά, με βάση τις νέες ρυθμίσεις όχι τις παλιές. Στην ουσία, λειτουργεί το σύστημα από τον Ιούλιο γιατί ώσπου να γίνει η μηχανογραφική εφαρμογή, υπήρχε ένα κενό. Άρα, από τον Ιούλιο και μετά αφορά πλήθος για νέα αρχή και πάγια ρύθμιση.
Τελειώνοντας, θέλω να πω κάτι που όλοι γνωρίζετε αλλά είναι υποχρέωση μου να το τονίσω, ότι η πορεία του ταμείου  και των ασφαλισμένων είναι αλληλένδετα. Μαζί προφανώς, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, γιατί κανένα ταμείο δεν μπορεί να εισπράττει και να βρίσκεται σε οικονομική ευημερία, αν οι ασφαλισμένοι του δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν, στις απαιτήσεις.
Επομένως, χρειάζεται ένα συνολικά φιλικό περιβάλλον και πιστεύουμε ότι, η εισπραξιμότητα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την καθημερινή δική μας λειτουργία, μέσα από μικροβελτιώσεις ή διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να υπάρχει ανάγκη, να θιγούνε σε καμία περίπτωση τα κομμάτια που αφορούν τις παροχές, των συνταξιούχων και ασφαλισμένων μας.
 Η εισπραξιμότητα μας, ανά δίμηνο είναι της τάξης και έχει εκεί σταθεροποιηθεί, σε 460.000 αποδείξεις που πληρώνονται περίπου κάθε δίμηνο. Αυτό αν κάνουμε τις πράξεις, είναι στο 60% μαζί με τις ρυθμίσεις που όμως δεν είναι πάντα το ίδιο. Σας ευχαριστώ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Ευχαριστώ την κυρία Κωτίδου, για την καλοσύνη που είχε να μας ενημερώσει. Και θα ήθελα να καλωσορίσω στην Επιτροπή μας, την κυρία Μάρκου που θα πάρει και πρώτη το λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΚΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω και εγώ για την ενημέρωση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, δεδομένου ότι περίπου οι μισοί ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν έχουν ρυθμισθεί. Θα ήθελα να μου πείτε εάν κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ποινικοποίηση αυτών των οφειλών, αυτών που οφείλουν οφειλές μάλλον, από τη στιγμή που πρόκειται για αυτασφάλιση και όχι για απόδοση εργοδοτικών εισφορών.
            Επίσης, ήταν τελικά η απόδοση των ρυθμίσεων και των διακανονισμών που έχουν γίνει με τις νομοθετικές ρυθμίσεις έως σήμερα; Πώς κρίνετε την απόδοση αυτή; Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αποσύνδεση τις θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας από την υποχρέωση προκαταβολής εισφορών; Έστω για ένα χρονικό διάστημα ώστε να μην αποκλείονται οι ασφαλισμένοι σας από την πρόσβαση σε πρόσβαση με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
            Επίσης, έχετε εξετάσει του ποσοστού οφειλής μέχρι το οποίο να υπάρχει δυνατότητα καταβολής της σύνταξης με παράλληλη παρακράτηση ποσού ώστε να μπορέσουνε κάποιοι άνθρωποι να συνταξιοδοτηθούν; Όσο αναφορά τους νεοεισερχόμενους, σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία για την αγορά, πόσοι είναι αριθμητικά; Έχετε κάποιο σχέδιο για αυτούς; Για παράδειγμα, σκέφτεστε τη χρονική μετάθεση της πληρωμής των εισφορών για κάποια χρόνια μέχρι να μπορέσουν και οι νεοεισερχόμενοι να αποκτήσουν πελατεία και έσοδα από τη δραστηριότητά τους;
            Αυτό θα ενθαρρύνει περισσότερους να εγγράφουν στον οργανισμό, αντί να εργάζονται μαύρα; Τέλος, θα ήθελα να μου πείτε εάν ο Οργανισμός έχει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών αλλά και του προσωπικού για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κάτι που είναι πολύ βασικό, γιατί έχει να κάνει με την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών και την εισαγωγή επιτέλους ενός συστήματος μηχανογράφησης και διασύνδεσης με όλες τις υπηρεσίες. Σας ευχαριστώ.
            ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ την κυρία Μάρκου. Το λόγο έχει για πέντε λεπτά ο κ. Στρατούλης.
            ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ. κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωσε την οποία μας κάνατε. Θέλω ορισμένες ερωτήσεις να κάνω, η πρώτη σχετίζεται με το χρόνο αναμονής από τη στιγμή που θα υποβάλει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας την αίτηση για συνταξιοδότηση, μέχρι να βγει η απόφαση της συνταξιοδότησης του και μέχρι να πάρει τα λεφτά. Το δεύτερο ερώτημα το οποίο θέλω να κάνω είναι σε σχέση με το 40% που από ό,τι φαίνεται το περισσότερο από αυτούς δεν είναι μπαταχτσήδες, αλλά το είπατε και εσείς, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο ότι και να κάνεις από αυτούς που δεν έχουν για να πάρεις.
Με βάση αυτό είχε διαρρεύσει μια κουβέντα ότι μπορεί να υπάρξει το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά εισπραξιμότητας. Είναι σαφές ότι διαφωνώ ριζικά και εγώ και ο συνάδελφος κ. Μπάρκας σε αυτό.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Στρατούλη, συγνώμη, αλλά αυτό αφορά τον Υπουργό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, ρωτώ εάν έχει συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Ε.. Ξέρω ότι αφορά τον κ. Υπουργό, αλλά λέω, εάν έχει συζητηθεί με τη σχετική εισήγηση από το Υπουργείο. Τρίτη ερώτηση, είναι η εξής, το έβαλε η κυρία Μάρκου, υπάρχει ένα πρόβλημα ότι επειδή ένα 40% που η πλειοψηφία τους δεν έχει να πληρώσει και να μη δίνει ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να μην έχει βιβλιάριο υγείας, με συνέπεια να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θα ήθελα να μάθω τι έχετε σκεφτεί σε αυτή την περίπτωση.
Ξέρουμε ότι η ΓΕΣΕΒΕ έχει κάνει για την Συνδικαλιστική Οργάνωση των Ελεύθερων Επαγγελματιών πρόταση για αυτά τα κρίσιμα χρόνια 2013 και 2014 με πολιτική απόφαση που και όχι φυσικά του Ο.Α.Ε.Ε., να υπάρξει ασφάλιση υγείας των Ελεύθερων Επαγγελματιών και να θεωρείται ότι εάν δίνει μια εισφορά ανά εξάμηνο και η εισφορά αυτή κύριε Πρόεδρε είναι δύο μήνες, όπως θυμάστε στον Ο.Α.Ε.Ε., δηλαδή, εάν δίνει ένα δίμηνο το εξάμηνο, συν άλλους δύο το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή, τέσσερις μήνες, όπως ακριβώς γίνεται στον ιδιωτικό τομέα με τα ένσημα, που εάν έχεις δώσει 100 ένσημα έχει ασφάλιση υγείας. Μήπως έχετε σκεφτεί και είναι μια πρόταση από εμένα ο κ. Μπάρκα και της κυρίας Μπόλαρη, να αντιμετωπιστεί με αυτό τον τόπο.
Τέταρτη ερώτηση, συνεχίζοντας από εκεί που είπε η κυρία Μάρκου, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όταν κάνεις αίτηση για συνταξιοδότηση και είσαι Ελεύθερος Επαγγελματίας, και χρωστάς κάποια, έχεις συμπληρώσει τα χρόνια υπηρεσίας και τα χρόνια ασφάλισης, αλλά χρωστάς κάποια χρόνια στον Ο.Α.Ε.Ε.. Μέχρι τώρα κυρία Πρόεδρε ήταν 20.000 €, η δική σας διαπίστωση και θυμάστε ότι έχουν έρθει στο Δ.Σ. τραγικές περιπτώσεις ανθρώπων που ήταν και για αυτοκτονία, είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός, περίπου γύρο στις δυόμισι με τρεις χιλιάδες και μαίνεται λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, να χρωστάει από 20.000 έως 40.000. Η δική μας πρόταση είναι, σας την έχω πει και σε συνάντηση που είχαμε στον Ο.Α.Ε.Ε., είναι να ανεβεί το όριο στις 40.000 ευρώ και να συμψηφίζεται με τη σύνταξη του.
Ήταν μέχρι τώρα περίπου σε 40 δόσεις κυρία Πρόεδρε, να πάει τις 60 δόσεις αφού μεγαλώνει και το ποσό, οπότε έτσι και οι ίδιοι θα πάρουν σύνταξη και το ταμείο θα ανασάνει αφού μέχρι τώρα δεν παίρνει τίποτα από αυτά που του χρωστάνε, τουλάχιστον τώρα θα πάρουν κάτι.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα έλεγα για να διευκολύνω και προς όλους τους συναδέλφους, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της Επιτροπής και με τον τελευταίο Οργανισμό, τον Ο.Γ.Α., να καλέσουμε τον κ. Υπουργό. Επειδή είναι πάρα πολύ σημαντικές οι προτάσεις, όπως ένα μέρος διμήνου, τρίμηνου, εξάμηνου να μπορεί να έχει κάλυψη υγειονομική, όπως το 20, κατά περίπτωση να εξετάζεται και να μπορεί να του δίνεται η δυνατότητα. Αυτά να τα μεταφέρουμε στον Υπουργό, οπότε κρατήστε τα όλα αυτά για να τα έχουμε για εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Σύμφωνοι, το άλλο ερώτημα έχει να κάνει με ορισμένες άνισες καταστάσεις ασφαλιστικών διατάξεων που ισχύουν για ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε., έναντι άλλων ταμείων και κυρίως του Ι.Κ.Α.. Δηλαδή, με άλλες χειρότερες συνθήκες για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, με παλιούς ασφαλισμένους που έχουν 35κονταετία, βαριά και ανθυγιεινά εδώ δεν υπάρχουν, δικαίωμα μειωμένης σύνταξης όπως υπάρχουν στα άλλα ταμεία εδώ δεν υπάρχει, εάν τα έχετε κωδικοποίηση αυτά τα προβλήματα ανισοτήτων ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση με τα άλλα ταμεία, αλλά και αν έχετε κουβεντιάσει κάτι στο Δ.Σ..
Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, ένα σοβαρό θέμα που υπάρχει, το έθεσε η κυρία Μάρκου, ενώ στα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία των μισθωτών, πολύ σωστά υπάρχει ποινικοποίηση του εργοδότη που δεν δίνει την εισφορά του, εδώ, είναι δική του εισφορά και υπάρχει ποινικοποίηση σήμερα, με αναγκαστικό νόμο της χούντας, νομίζω κύρια Πρόεδρε ότι είναι ο 86 του 1967. Αυτό εάν το έχετε κουβεντιάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Ε. ή τουλάχιστον εμείς σαν Επιτροπή να το δούμε κύριε Πρόεδρε, για τη σημερινή εποχή και με δύσκολα προβλήματα, να ποινικοποιήσαι για εισφορά που είναι δική σου και δεν αφορά εργαζόμενο, είναι πρόβλημα.
Υπήρξαν κ. Πρόεδρε αυτές οι ρυθμίσεις του Απριλίου που άρχισαν να υλοποιούνται Ιούλιο για όσους οφείλουν στον Ο.Α.Ε.Ε.. Μας δώσατε ορισμένα στοιχεία για το τι απέδωσε, πέστε μας σε σχέση με αυτούς που ήταν οφειλέτες και πώς βλέπετε το αίτημά τους, οι δόσεις που δίνουν, να αυξηθούν σε 72. Διότι ξέρω ότι είναι αντικείμενο συζήτησης. Κλείνοντας να αναφέρω ακόμη ότι μας έχουν πει ότι τα ΑΜΕΑ και οι αποφάσεις που βγάζουν τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας, τα ΚΕΠΑ, από τη στιγμή που θα έρθει η απόφαση στον Ο.Α.Ε.Ε., μέχρι τη στιγμή που θα πάρει τη σύνταξη στα χέρια του, καθυστερεί πάρα πολύ.
Τέλος, έχουν ζητήσει από την ΓΕΣΕΒΕ για τα κρίσιμα χρόνια του 2013 και 2014 να έχουν ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, για να μπορούν, όσοι δεν μπορούν να πηγαίνουν στη χαμηλότερη και θεωρούν ότι το Ταμείο θα μαζέψει 540 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ακόμη και από αυτούς που σήμερα δεν πληρώνουν. Εάν το έχετε κουβεντιάσει αυτό και ποια είναι η εικόνα του Ταμείου. Ευχαριστώ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κουτσούκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι η κυρία Κωτίδου μας έκανε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση και θα ήθελα να την ευχαριστήσω. Από την πλευρά μου, θα καταθέσω δύο τρία ερωτήματα με δεδομένου ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. μετά τη συνένωση των τριών ταμείων σε ένα, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος των αυτοαπασχολούμενων.
Κυρία Πρόεδρε, τις επιπτώσεις της κρίσης τις γνωρίζουμε όλοι στην αγορά και πώς αυτό επηρεάζει και τα έσοδα, με δεδομένο ότι από τη μια πλευρά μας λέτε, ότι έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και έχουμε μια ροή εσόδων, αλλά η βιωσιμότητα του ταμείου, ουσιαστικά, στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση. Άρα, δεν μιλάμε για ένα ταμείο των αυτοαπασχολούμενων, με την έννοια ότι εάν ήταν δικό τους, ας έκαναν ότι ήθελαν, ας το αυτοδιοικούσαν, ας συλλάμβαναν, ας μη συλλάμβαναν κ.λπ. διότι  είναι ένα ταμείο στο οποίο συμμετέχει ο φορολογούμενος πολίτης για να στηρίζει τη σύνταξη του απόμαχου της εργασίας σε αυτό το χώρο. Με δεδομένο, λοιπόν, τις επιπτώσεις της κρίσης, πρέπει να μας πείτε, αυτή η διεύρυνση της εισπραξιμότητας, όπως την αναφέρετε, με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα επιτευχθεί; Το ερώτημά μου έχει να κάνει με την άποψη που έχουν διατυπώσει πάρα πολλοί, όπου συμφωνώ και εγώ, ότι όταν δεν έχει ο άλλος τη δυνατότητα να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε καμία ρύθμιση.
Άρα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα να δώσει ό,τι έχει, όμως, ο τρόπος αυτός να μην λειτουργεί και εις όφελος αυτού που εκμεταλλεύεται την κρίση για να μην πληρώσει. Αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος και επειδή συνακόλουθο της μη πληρωμής, είναι και η μείωση των εσόδων, αλλά και οι επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, θα ήθελα μία απάντηση την οποία θα συνδυάσετε με την επιτυχία του μέτρου της ρύθμισης που τρέχει και την εκστρατεία που κάνατε με τα ειδοποιητήρια, η οποία κατακρίθηκε ότι δήθεν εκβιάζατε. Ενώ έχω την αίσθηση, ότι έπρεπε να βρείτε έναν τρόπο για να ενημερώσετε τους ελεύθερους επαγγελματίες με μια πρόταση που θα είχε το χαρακτήρα μιας περιόδου χάριτος, με την προϋπόθεση της καταβολής των τρεχουσών εισφορών διότι τι να την κάνει κάποιος μια ρύθμιση για τα πέντε χρόνια που χρωστάει, εφόσον του βγαίνει ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει και έτσι χάνουμε και τα τρέχοντα;
Σε αυτή τη λογική θα ήθελα να δω, πρώτον, πώς σκέπτεστε την προσέγγιση της εισπραξιμότητας και δεύτερον, συμφωνώ με τη διεύρυνση της βάσης, για να πιάσουμε ορισμένους που τεχνηέντως, δήθεν ασφαλισμένοι αλλού, δεν πληρώνουν εισφορές. Προσέξτε κυρία Πρόεδρε, επειδή εγώ εκλέγομαι σε μια περιφέρεια που έχει κάτι φτωχά και έρημα χωριά, όπου το κέντρο της κοινωνικής ζωής είναι ένα καφενεδάκι, που το εντάξαμε στον ΟΓΑ για να μπορεί να είναι «ζωντανό» και να αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής, αυτό λοιπόν, εάν έχετε σκέψη να το πάρετε και να το πάτε στο ΤΕΒΕ, στον ΟΑΕΕ, για να πληρώσει ίδια εισφορά με εκείνο που είναι στην πόλη, τότε θα το κλείσουμε και φυσικά, σας ενημερώνω, ότι ομάδα βουλευτών θα είμαστε έτοιμοι να το αποτρέψουμε, όπως έγινε και στο παρελθόν.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Επιτρέψτε μου μια μικρή παρέμβαση επάνω σε αυτό το θέμα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ αυτό. Πρώτον, θα είναι οικονομικά τα κριτήρια, εισοδηματικά και δεύτερον, και αν ακόμη υποθέσουμε ότι γίνει αυτό, θα γίνει με τις ίδιες εισφορές που πληρώνει στον ΟΓΑ. Είναι μεγάλη δουλειά να πας στο καφενεδάκι και να εισπράξεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ : Στέλνω επισήμως και ορισμένα μηνύματα. 
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Τα έχουμε στείλει εμείς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ : Τα έχετε στείλει εσείς στον κ. Βρούτση;
Επίσης, άλλο ένα θέμα, το οποίο θα ήθελα να σας ρωτήσω, έχει να κάνει με κάτι αιφνιδιασμούς που υφιστάμεθα από διαρροές των προϊσταμένων σας Υπουργών, υπάρχει σκέψη για αλλαγή των ορίων; Δεν αναφέρομαι στα όρια τα οποία τα πήγαμε στα 67 χρόνια και εγκλωβίσαμε μερικές χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν κλείσει τα καταστήματά τους και τώρα δεν έχουν τρόπο να πληρώσουν τις εισφορές, αφού δεν έχουν μαγαζί και δεν έχουμε αναζητήσει καμία λύση, αλλά αναφέρομαι στις μεταβατικές διατάξεις κυρία Πρόεδρε, οι οποίες έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα για ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που περιμένουν να γίνουν 60 χρονών τώρα για να πάρουν σύνταξη. Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Κοντογιώργος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ : Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση και εμένα θα μου επιτρέψετε να θέσω τρία συγκεκριμένα ερωτήματα. Πρώτον, θα ήθελα να μου πείτε, το ηλεκτρονικό μητρώο των ασφαλισμένων σας πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή και τι χρονοδιάγραμμα έχετε για την ολοκλήρωσή του, ώστε να είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή η παρακολούθηση όλων των … που πρέπει να έχει ο Οργανισμός με τους πολίτες, το οποίο κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να το βάλετε σε άμεση προτεραιότητα με οποιοδήποτε κόστος, γιατί έτσι θα πετύχουμε πιο αποτελεσματική δράση.
Δεύτερον, θα ήθελα να μου πείτε, σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, δηλαδή, που βρισκόμαστε από πλευράς εισφορών; Είμαστε στο 75%, στο 100%, είμαστε επάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης; Και το λέω αυτό με την έννοια ότι επειδή, κακά τα ψέματα, υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων  ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, που έχουν μια μικρή επιχείρηση που ζήτημα είναι εάν εισπράττει από 1.000 ευρώ το μήνα ή να έχει ένα τζίρο των 15.000 ευρώ το χρόνο  και είναι σε κατηγορία ασφαλίσεως του ΤΕΒΕ ή του ΤΕ με πολύ υψηλές εισφορές και αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.
Τρίτον, θα ήθελα να μου πείτε, η συμφωνία για την καταβολή των δόσεων, αυτή την εισπραξιμότητα, τα όρια που έχετε βάλει είναι με τις προσαυξήσεις που έχουν πάει όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τις καθυστερήσεις ή χωρίς τις προσαυξήσεις στη βασική οφειλή; Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αν θέλετε να ακούσετε τη γνώμη μου, αν θέλετε πράγματι να εισπράξουν άμεσα τα ταμεία, συζητήστε το και στο Δ.Σ., αλλά ενημερώστε και την αρμόδια πολιτική ηγεσία, ότι εάν πάμε να βάλουμε ένα χρονικό όριο και πάμε στις βασικές οφειλές των ασφαλισμένων, θα βελτιώσουμε πάρα πολύ την κατάσταση και αν έχουμε ένα γενναίο πρόγραμμα διακανονισμού, είμαι βέβαιος ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα βελτιώσουμε την κατάσταση. Σας ευχαριστώ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Σύμφωνα με καταγγελίες ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, ο Οργανισμός δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορικού κόσμου και των ασφαλισμένων για να αποπληρώσουν τις εισφορές τους, με δεδομένη βέβαια την παρούσα οικονομική κατάσταση. Αποτέλεσμα της πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των εισφορών αυτών, είναι η απώλεια πολύτιμων εσόδων από τον ασφαλιστικό φορέα. Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, τόσο γι’ αυτούς όσο και για τις οικογένειές τους και συγκεκριμένα, σύμφωνα και με καταγγελίες ομοσπονδιών, συγκεκριμένα που έχουν κοινοποιηθεί και στο γραφείο του  Πρωθυπουργού, αλλά και σε όλα τα κόμματα, από ομοσπονδίες και σωματεία της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επαγγελματίες είναι ανασφάλιστοι εξαιτίας της κρίσης και δεν μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές και να έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς τα έσοδά τους σε πολλές περιπτώσεις, δεν φθάνουν για τις τρέχουσες οφειλές, πόσο δε μάλλον για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, παρόλο που ήθελαν να ενταχθούν στην υποτιθέμενη ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, στερήθηκαν τη δυνατότητα, λόγω της απαίτησης προκαταβολής των εισφορών του 2013, και καθημερινά καθίσταμαι αποδέκτης της δυσαρέσκειας και καταγγελιών για το μεγάλο πλήθος των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την υπαγωγή στη ρύθμιση, καθώς και των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν όσοι πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και εξοφλούν τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχεται ασφαλιστική ενημερότητα μόνο για ένα μήνα, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ για κάθε μήνα επί 48 συνεχόμενους μήνες. Το πρόβλημα είναι έντονο, όπως καταλαβαίνετε στην επαρχία, όπου συνήθως οι αποστάσεις από τα γραφεία του ασφαλιστικού οργανισμού είναι μεγάλες, γεγονός που δημιουργεί επιβαρύνσεις σε χρόνο και σε χρήμα στους ασφαλισμένους.
Με βάση λοιπόν αυτά, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία από τον Οργανισμό, πραγματικών ευνοϊκών ρυθμίσεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτή και επιχειρήσεις που είχαν εκπέσει των υφιστάμενων διακανονισμών και εάν προτίθεστε να αυξήσετε τον αριθμό των δόσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα μερικής ή ολικής αναστολής της υποχρέωσης καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και αν αληθεύουν οι καταγγελίες όλων των σωματείων της χώρας, ότι αποστείλατε ειδοποιητήρια σε περίπου 400.000 οφειλέτες με την απειλή αναγκαστικής κατάσχεσης. Στην περίπτωση που υπάρχουν, να μας εξηγήσετε με βάση ποια απόφαση του Οργανισμού έχουν παρθεί και για ποιο λόγο. Σας ευχαριστώ.
            ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μπόλαρη.
            ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ: Ίσως έχετε αναφερθεί, αλλά ήρθα με  καθυστέρηση ζητώ συγνώμη και δεν άκουσα το εξής. Σε σχέση με τους υπαλλήλους που απασχολεί ο ΟΑΕΕ, αν δεν κάνω λάθος 2007 ήταν 3.500, τώρα ο αριθμός είναι 1.730 υπάλληλοι;
            ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Είναι τόσοι, μας το είπε η κα Κωτίδου στην εισήγησή της.
            ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ: Επειδή ακούγονται πολλά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι αυτά που θα δεχθούν και άλλο κτύπημα, επίθεση κατά τη δική μας άποψη, οι εργαζόμενοί τους με τους νόμους διαθεσιμότητας και κινητικότητας, εκτιμάτε ότι είναι δυνατόν να ισχύσει κάτι τέτοιο και στον Ο.Α.Ε.Ε., δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν; Στο ζήτημα της μηχανογράφησης και της οργάνωσης των τεχνικών μέσων, όπου ιδιαίτερα, κατά τη γνώμη μας, στον Ο.Α.Ε.Ε. κάνει  τελείως απαγορευτικό το μέτρο, ένα επιπλέον μέτρο για τους εργαζόμενους, δηλαδή, να υποστούν κινητικότητα, διαθεσιμότητα κ.λπ., ποια θα ήταν η δική σας άποψη αν έμπαινε κάτι τέτοιο;
            Επειδή άκουσα για οργανόγραμμα θα ήθελα αν μπορείτε να επαναλάβετε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τι ακριβώς σας εισηγείται.
            ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κατσώτης.
            ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κυρία Κωτίδου, με συγχωρείτε που δεν ήμουν εδώ να ακούσω την εισήγηση σας, αλλά ήμουν εισηγητής σε νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Ωστόσο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το θέμα του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτός ο κλάδος είναι έτσι και αλλιώς πολύ δύσκολος. Μπαίνουν, βγαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, η καταστροφή είναι μεγάλη σε πολλούς τομείς της οικονομίας, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τον ΟΑΕΕ. Αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους αυξάνονται. Δεν ξέρω αν δώσατε κάποια στοιχεία σήμερα εδώ και αν τα έχετε. Βέβαια θα πάρω την εισήγησή σας για να τη μελετήσουμε, αλλά αυτά τα ζητήματα που εμείς θέλουμε να αναδείξουμε είναι τα εξής:
            Ο κρατικός προϋπολογισμός έτσι και αλλιώς έχει μειώσει κατά πολύ την επιχορήγηση του. Αν δεν κάνουμε λάθος, από 31 εκατ. το ταμειακό έλλειμμα έχει πάει στα 580 εκατ. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή πόσο είναι το έλλειμμα. Η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 40% για το ταμείο και είναι ένα ταμείο που πολλοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν τις εισφορές τους. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλοι αυτοί υπονομεύουν τη σύνταξή τους, υπονομεύουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και ότι το κάνουν επίτηδες. Είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εισφορές προς τον ΟΑΕΕ.. Βέβαια εμείς ξέρουμε ποια είναι η αιτία ή μάλλον λέμε ποια είναι η αιτία. Άλλοι λένε άλλη. Εμείς λέμε ότι καταστρέφονται, γι' αυτό και δεν μπορούν να πληρώσουν.
            Επίσης, υπάρχει μια αντίληψη ότι οι σημερινοί ασφαλισμένοι, που δεν πληρώνουν εισφορές υπονομεύουν τις συντάξεις των παλιών. Αυτό δεν είναι σωστό και δεν τεκμηριώνεται από πουθενά. Ο κάθε ασφαλισμένος πληρώνει στο ταμείο του και από κει γεννάται το δικαίωμα της σύνταξης του. Πληρώνει 30 χρόνια, 40 χρόνια, όπως θα πλήρωνε σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Βέβαια δεν είναι ακριβώς το ίδιο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είναι το ίδιο, γιατί εδώ είναι σύνταξη αλληλεγγύης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Δεν είναι το ίδιο, αλλά λέμε όμως ότι τη σύνταξη του κάθε ασφαλισμένου δεν την πληρώνει ο καινούργιος ασφαλισμένος. Ο ίδιος έχει συμβάλει στα τόσα χρόνια με τις εισφορές του.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ένα μικρό μέρος…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ένα  μεγάλο μέρος…
Κύριε Πρόεδρε, αν θέλετε μια μέρα να συζητήσουμε, αλλά σ΄ αυτό το θέμα βεβαίως υπάρχει η αλληλεγγύη, δεν είναι πλήρως ανταποδοτικό το σύστημα, το γνωρίζουμε αυτό. Δεν είναι πλήρως ανταποδοτικό -αυτό που θέλει να κάνει τώρα η κυβέρνηση - να κάνει τη βασική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετά όλα τα υπόλοιπα θα είναι στις εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εδώ έχετε λάθος... Η εθνική σύνταξη δεν είναι έτσι, αλλά θα τα πούμε μια άλλη φορά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Λέω λοιπόν ότι υπάρχει μια κατάσταση δύσκολη. Προχθές βγήκε στη δημοσιότητα ότι ο ΟΑΕΕ θα κόψει 220 € από τους παλιούς συνταξιούχους του ΤΕΒΕ και δεν μπήκε σε μια εφημερίδα και δεν το έγραψαν οι δημοσιογράφοι από μόνοι τους. Φαντάζομαι ότι έχει γίνει συζήτηση, ότι έχει φύγει αυτή η πληροφόρηση μέσα από το Υπουργείο, από τη Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης ίσως, έχει συζητηθεί ίσως στο Δ.Σ. του ΟΑΕΕ. Θα θέλαμε σήμερα να μας πείτε τι θα κάνετε προκειμένου πράγματι οι ασφαλισμένοι να μπορέσουν να πληρώσουν τις εισφορές τους, γιατί είναι σε πολύ δεινή κατάσταση; Μεγάλο μέρος, το 50% των μικρών επαγγελματιών, δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του. Πώς λοιπόν το έχετε σκεφθεί αυτό; Τι προτάσεις έχετε κάνει στην κυβέρνηση; Και βέβαια, τι είναι αυτά τα μέτρα που σκέφτεστε εσείς και έχετε εισηγηθεί, έτσι ώστε να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις των ασφαλισμένων του  ταμείου;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μαρκόπουλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήρθα να παρακολουθήσω τη συζήτηση και να ακούσω την κυρία Πρόεδρο, αν και δεν είμαι μέλος της Επιτροπής, διότι θεωρώ τον ΟΑΕΕ την «Αχίλλειο πτέρνα» του ασφαλιστικού συστήματος, κατά μείζονα λόγο, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.
Θα ήθελα να ρωτήσω δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα: Είπατε ότι είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του 2013 με το δεδομένο βέβαια ότι έχει πάρει από το κράτος 1,4 δις. Το 2014 ποια κρατική επιχορήγηση προβλέπεται να έχετε για να μπορούμε να συνεκτιμούμε πού βαδίζει; Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να ξέρουμε πού βαδίζουμε.
Το δεύτερο που θέλω να σχολιάσετε και να μου πείτε δηλαδή πώς το βλέπει η διοίκηση του ΟΑΕΕ: Η εισπραξιμότητά  σας είναι γύρω στο 60%, όπως είπατε. Το ποσοστό των ασφαλισμένων που μπήκαν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα είναι κάτω από το 8%. Σωστά; Μπορεί να είναι και πιο κάτω από το 5%. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση δεν δούλεψε και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το υπόλοιπο ενενήντα τόσο τοις εκατό είναι αδιάφοροι μπαταξήδες ή διάφοροι περίεργοι τύποι, οι οποίοι αγνοούν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις, διότι αυτό έρχεται και σαν αρνητική αντανάκλαση στην οικογένειά τους, δηλαδή, στα ζητήματα της υγείας. Τι σκέπτεστε να κάνετε σχετικά με αυτό το ζήτημα; Αυτό σας το λέω γιατί εκτός από βουλευτής είμαι και γιατρός και οι ανασφάλιστοι που χτυπούν την πόρτα του γραφείου μου, ανεξαρτήτως του τι έχουν ψηφίσει, είναι στο 90% ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ. Είναι τεράστιος αριθμός.
Δεν φιλοδοξώ να πω ότι η Εύβοια είναι ο πάτος του κουβά σε όλη την Ελλάδα θεωρώ ότι ό,τι συμβαίνει στην Εύβοια, συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα, αν σκέπτεστε να διαχωρίσετε το κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών, της υγείας από την σύνταξη, διότι εδώ ακόμα και με το πρόγραμμα που υπάρχει από το Υπουργείο Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των ανασφάλιστων δεν υπάρχει ιατρονοσοκομειακή και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα για χιλιάδες ανθρώπων που δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν και μάλιστα, σε επίπεδο περιστατικά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ κύριε Μακρόπουλε. Ευχαριστώ κύριοι συνάδελφοι. Έγιναν πολύ σημαντικές παρατηρήσεις και επειδή δεν πρέπει να μείνει αυτή η Επιτροπή στις παρατηρήσεις, από συσκέψεις πάει καλά η Ελλάδα από σκέψεις δεν πάει καλά. Μόλις τελειώσουμε και με τον ΟΓΑ την άλλη βδομάδα, θα δούμε ποια μέρα με τον κ. Μαυραγάνη, όλες αυτές οι ερωτήσεις που δεν αφορούν την κυρία Κωτίδου –η κυρία Κωτίδου είναι Διοικητής, εκτελεί εντολές- κύριε Κατσιώτη, κυρία Μάρκου, θα καλέσουμε τον Υπουργό εδώ, με συγκεκριμένη ατζέντα να τις απαντήσει. Όλα αυτά θα τα κωδικοποιήσουμε, να γίνει μια επεξεργασία πριν καλέσουμε τον Υπουργό και να έχουμε σαν Επιτροπή αυτά τα δέκα ερωτήματα δηλαδή θα γίνουν κατασχέσεις στον φουκαρά που έχει το μαγαζί του, θα γίνει να πληρώνει ένα δίμηνο ή ένα τετράμηνο και να έχει παροχή υγείας; Αυτά είναι σημαντικά. Θα γίνει το 20 χιλιάδες, 40, κατά περίπτωση εξεταζόμενη, η τραγική περίπτωση του καθενός που χρωστά και δεν μπορεί να πάρει σύνταξη ούτε πάνω από 20 χιλιάδες και ένα ευρώ. Αυτά είναι σημαντικά. Άρα, λοιπόν, μετά τον κ. Βεργίδη θα καλέσουμε τον κ. Υπουργό, αφού όμως προηγουμένως σαν Επιτροπή έχουμε κάνει μια συνεδρίαση όπου θα συζητήσουμε την λίστα, για να μπορέσουμε να πάρουμε και τις απαντήσεις. Μετά απ’ αυτό η Επιτροπή θα πάρει μια απόφαση όπου θα επισημαίνουμε στην Κυβέρνηση, τι προσκομίσαμε απ’ αυτή την συνεδρίαση. Συμφωνείτε στην διαδικασία αυτή;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ναι.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επομένως, κυρία Κωτίδου στα θέματα που σας αφορούν δώστε απαντήσεις λακωνικές, ικανοποιητικές όμως. Από εκεί και πέρα άλλη μια φορά σας ευχαριστώ και θέλω να κάνω μια ερώτηση.
Είπε η κυρία Μπόλαρη, ότι ήταν 3500 το 2007. Είπατε τώρα ότι είναι 1730. Σε αυτούς τους 1730 βάζετε και αυτούς τους 250, πόσοι ήταν αυτοί που έφυγαν με αυτά τα ασφαλιστικά μέτρα; Υπάρχουν άλλοι που είναι με αυτή την σύμβαση στον Ο.Α.Ε.Ε.;
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ (Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.)): Όχι.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Άρα μόνο οι 1730 που είναι αορίστου χρόνου.
Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πολύ σημαντικό. Πείτε μας προϋπολογιστικά 1,4 πήρατε το 2013. Το 2014 τι υπολογίζετε να πάρετε; Παραπάνω ή λιγότερα;
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ: Εγώ δεν υπολογίζω. Θα προσπαθήσω να τα κωδικοποιήσω, προφανώς είναι κάποια θέματα του ΟΑΕΕ, κάποια άλλα είναι πλατύτερα χωρητικά, άρα μπορώ σε κάποια να απαντήσω, σε κάποια μπορώ να σας πω γενικές σκέψεις χωρίς να δεσμεύομαι με το συμβούλιο, την πολιτική ηγεσία, πάντα βέβαια μέσα σε αυτό που κινούμαστε ξεκινώντας από την υποχρεωτικότητα της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό είναι η πρώτη βασική αρχή.  Δεν χρειάζεται να το πω, ίσως χρειάζεται να το επαναλάβω, γιατί υπάρχει μια παρανόηση στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε, όπου ο καθένας ότι θέλει μπορεί να πληρώνει είναι δική του η ασφάλιση, δεν πληρώνει. Είναι δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες και θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους κάποιος θα πληρώνει.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δημόσια καθολική, διασφαλίζεται το Σύνταγμα. Εξάλλου είστε συνταγματικός παράγοντας και ακραίος.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ: Θα σας πω στην συνέχεια. Τονίζω εξ αρχής ότι είναι υποχρεωτική η κοινωνική ασφάλιση γι’ αυτό και προκύπτουν διάφορα που σίγουρα μας εμφανίζουν δυσαρμοδιότητα. Θα τα πω με την σειρά. Απόδοση ρυθμίσεων. Σας έχω πει σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ότι 28500 είναι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με την νέα αρχή την πάγια ρύθμιση, η απόδοση ήταν 370 χιλιάδες χονδρικά οι οφειλέτες άρα, πράγματι το ποσοστό είναι 7 -8% αυτών που οφείλανε και τα ποσά τα οποία κεφαλοποιήθηκαν είχα πει ότι είναι στα 170 εκατ. ευρώ τα κεφαλοποιημένα ποσά. Να πω ότι για εμάς, για τα ασφαλιστικά ταμεία και το ξέρετε υποχρέωσή μας είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο άσχετα αν οι προτάσεις μας ή οι επιθυμίες μας είναι κάπως διαφορετικές. Το γενικό κλίμα που υπήρχε, ήταν προφανώς όταν γινόντουσαν οι διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση αυτή ότι μια ρύθμιση φιλικότερη προς τον ασφαλισμένο που θα είχε μια μεγαλύτερη διάρκεια, θα είχε κάποιο μεγαλύτερο δέλεαρ, π.χ. εκπτώσεις στα τέλη καθυστέρησης, πολύ σημαντικό, θα ήταν πιο προσοδοφόρες, θα έφερναν περισσότερους ανθρώπους μέσα.
Να πω επίσης,  ότι όποιος οφείλει το 2013 δεν μπορεί να έρθει, μπορεί να ‘ρθει με εγκυκλίους των διοικητών και όσοι οφείλουν το πρώτο εξάμηνο του 2013 μπορούν να έρθουν και να κάνουν ρύθμιση και του ποσού του 2013 που οφείλουν, σε μια παράλληλη πάγια ρύθμιση. Εμείς μέχρι το 2012, σύμφωνα με τις καταστατικές μας διατάξεις είχαμε 3% για κάθε μήνα, και 1% για κάθε επόμενο μήνα. Με τις καινούργιες διατάξεις στον νόμο που ψηφίστηκε στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο στο άρθρο 101 είναι 6 - 8%.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Έξι με οκτώ τοις εκατό είναι πολύ, από τρία που ήταν πριν.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ: Εάν το δείτε αυτό κάντε κάποια παραδείγματα στην διάρκεια πολλών ετών μπορεί να μην είναι και χειρότερο. Μην θεωρείτε ότι το 8% είναι υποχρεωτικά, εάν είναι μικρή η διάρκεια που οφείλει μπορεί να είναι χειρότερο. Εάν είναι μεγάλη η διάρκεια και το παλιό μας σύστημα ήταν μεγάλο. Για εμάς το ασφαλιστικό σύστημα, η κύρια επιθυμία μας είναι να ξαναμπούν οι άνθρωποι μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα δηλαδή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θέλουμε να λειτουργούν για εμάς, όχι μόνο για να πάρουμε τα ποσά που μας οφείλουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι το κίνητρο για να μπορούν να ξαναμπούν αυτοί οι οποίοι είναι έξω από το σύστημα και να πληρώνουν τα μεγάλα ποσά τις τρέχουσες εισφορές στην πραγματικότητα. Αυτή είναι η γενική μας φιλοσοφία.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Το 70% είναι μικροοφειλέτες.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ: Στο 29,5% είναι 25.000, στο 45% είναι από 0 - 10 χιλιάδες.
Να συνεχίσω, λέγοντας ότι εμείς κάναμε κάποιες προτάσεις, κάποια σας ανέφερα εδώ ως μικροβελτιώσεις που θεωρούμε ότι δημιουργούν ένα φιλικότερο κλίμα, παραδείγματος χάρη, να μην υπάρχουν όλα αυτά τα πολλά δικαιολογητικά, τι έχεις, τι δεν έχεις, μέχρι οφειλές των 10.000 ευρώ. Εμάς αυτό μας ευνοεί γιατί έχουμε μεγάλο πλήθος οφειλετών, να μην υπάρχει υποχρέωση φορολογικής ενημερότητας, ούτε φορολογικής βεβαίωσης οφειλής. Τις πρόσθετες προτάσεις μας, τις έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο και όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο είναι αυτό το οποίο, κεντρικά, διαπραγματεύεται τις αλλαγές, τις βελτιώσεις των ρυθμίσεων. Άρα, δεν είμαι σε θέση και δεν θα ήταν και χρήσιμο, ούτε να πω τι εμείς προτείναμε. Κεντρικά γίνονται αυτές οι επεξεργασίες.
            Τώρα, για το άλλο μεγάλο κομμάτι των παροχών υγείας. Πάλι θα πω ότι, εμείς ως ασφαλιστικό ταμείο, όπως και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, απλώς, εφαρμόζουμε το νόμο. Θεωρούμε ή όχι τα βιβλιάρια σύμφωνα, με τις ισχύουσες διατάξεις. Προφανώς, όμως, μία κοινωνία οφείλει να φροντίζει αυτούς, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι. Το μεγαλύτερο κομμάτι και ευθύνη, πέφτει στο Υπουργείο Υγείας, εμάς μας έχει σταλεί ένα σχέδιο για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, από εκεί μπορείτε να το πάρετε ή να συνεισφέρετε.
Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι, δεν έχουμε δυνατότητα μεμονωμένων ή κατ’ εκτίμηση θεωρήσεων βιβλιαρίων, αλλά, μόνο, εφαρμογής του νόμου και το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει, είτε με τον ΟΑΕΕ, είτε με οποιουσδήποτε ελεύθερους επαγγελματίες, είτε με ανασφάλιστους πολίτες, είναι προφανώς, μία υποχρέωση της πολιτείας και κυρίως μία αρμοδιότητα ενός άλλου Υπουργείου.
Ως προς την αύξηση ποσού οφειλής, από 20.000 σε αυτούς που πρόκειται να πάρουν σύνταξη  ένα άλλο ποσό. Να θυμίσω καταρχήν ότι, στα λοιπά ταμεία είναι στις 15.000 το όριο, στον ΟΑΕΕ είναι 20.000. Να πω επίσης, ότι το όριο των 20.000 καλύπτει αυτούς οι οποίοι είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «θύματα της κρίσης». Πάνω από 20.000 είναι κάποιοι οι οποίοι, πιθανώς, έως βέβαιο, όφειλαν και πριν την κρίση. Άρα θα πρέπει λίγο να ειδωθεί, δεν είμαι απόλυτη, η διαφορά ή η συμπεριφορά μας, αν θέλετε, μεταξύ του συνεπούς ασφαλισμένου και αυτού, ο οποίος και προ της κρίσης, γιατί για αυτόν μιλάμε, όταν μιλάμε για πέραν των 20.000 ευρώ οφειλή ασφαλισμένου, ο οποίος δεν πλήρωνε και επί της ουσίας παίρνει μία μορφή άτοκου δανείου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Πόσοι είναι αυτοί κυρία Πρόεδρε, εκείνοι που είναι από 20.000 και πάνω;
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ (Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών): Δεν γνωρίζω. Ως πλήθος οφειλετών μπορώ να το ξέρω, αλλά ως πλήθος οφειλετών αυτών, οι οποίοι θα καταθέσουν δεν το γνωρίζω. Το πάνω από 20.000 είναι το 31,5 των ενεργών οφειλετών, χωρίς να σημαίνει πως αυτοί είναι προς συνταξιοδότηση. Είναι ενεργοί οφειλέτες.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κωτίδου, για να ικανοποιήσω την περιέργεια του κύριου Στρατούλη, παρακαλώ του συναδέλφους, όποιον θέλει παραπάνω στοιχεία, να απευθυνθεί στον Γραμματέα της Επιτροπής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ (Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών): Ο χρόνος αναμονής των συντάξεων είναι σε πανελλαδικό επίπεδο 8 μήνες, εάν πρόκειται για συντάξεις που βγαίνουν μόνο από τον ΟΑΕΕ και 16 αν είναι για διαδοχική ασφάλιση και αυτά τα έχουμε και επιμερισμένα και ανά γεωγραφική μας περιφέρεια. Είναι μεγαλύτερος ο χρόνος που εκδίδονται οι άδειες στην Αττική και πολύ μικρότερος που εκδίδονται  στις περιφερειακές μας υπηρεσίες. Και αυτά, μπορούμε να τα έχουμε και ανά γεωγραφική περιφέρεια. Αλλά γενικά, είναι αυτοί οι μέσοι όροι για όλα τα είδη των συντάξεων.       Ρωτήσατε, αν συζητήσαμε μείωση συντάξεων στο διοικητικό συμβούλιο. Όχι δεν συζητήσαμε. Ούτε οι προτάσεις οι οποίες καταθέσαμε  στο Υπουργείο, ούτε αυτά που ανέφερα σήμερα, αφορούσαν κάποια μορφή μείωσης των παροχών. Είπα εξαρχής, ότι οι γενικές μας κατευθύνσεις είναι αύξηση της εισπραξιμότητας με ένα πλέγμα πολλών παραγόντων. Αλλά πάντως αύξηση της εισπραξιμότητας.
Να δούμε επίσης, ότι για τον ΟΑΕΕ είναι συνύπαρξη των εισφορών, είναι καταστατική του αρχή. Συνεισπράττονται οι εισφορές, δηλαδή, υποχρεωτικότητα και συνύπαρξη είναι βασικές αρχές των καταστατικών του διατάξεων και να δούμε, ακόμα, τι θα σημαίνει ο διαχωρισμός, που κάποιοι, μπορεί να λέμε, λόγω, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, του λόγου σύνταξης, από τον κλάδο υγείας. Δηλώνω σε αυτό, εξαρχής, την αντίθεσή μου. Θα είναι καταστροφική για το ταμείο. Και αυτό δεν χρειάζεται εξήγηση. Πρέπει να υπάρχει συνύπαρξη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κωτίδου, έχετε κάνει κάποια μελέτη προϋπολογισμού του 2014; Ποιοι θα πάρουν κρατική επιχορήγηση;
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ (Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών): Η κρατική επιχορήγηση έχει δοθεί, ως καταρχήν, νούμερο. Λέω καταρχήν, γιατί πάντα έχουμε το καταρχήν και μετά στην πορεία γίνονται αυξήσεις, είναι 800.000.000 ευρώ και πέρυσι 800.000.000 μας έδωσαν και μετά αθροιστικέ και έγινε 1,4.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα ζητάτε 800 και θα γίνει 1,4.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ (Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών): 800 μας δίνει ούτως ή άλλως, εμείς προσπαθούμε να ανεβάσουμε την εισπραξιμότητα. Η δε σχέση τονίστηκε και πριν, η σχέση μεταξύ εισφορών ασφαλισμένων και κρατικής επιχορήγησης είναι περίπου ένα προς ένα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ό,τι και να απαντήσετε είναι φιλολογικό. (απευθυνόμενος στην κυρία Μπόλαρη.)
Να ευχαριστήσω την κυρία Κωτίδου.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ (Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)): Μου δίνεται μόνο μία δυνατότητα; Αυτό που ονομάστηκε ως κατασχετήρια των επιστολών. Δεν είναι κατασχετήρια, είναι επιστολές, ειδοποιήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα οι οποίες αναφέρουν τι οφείλει ο κάθε ασφαλισμένος, θεωρούμε υποχρέωση και για το Ταμείο ότι πρέπει να τον ενημερώσουμε και για τον ίδιο πως πρέπει να ενημερωθεί. Μπορείτε να κάνετε και τώρα πληρωμή μέσω internet με τον κωδικό σας.
Αυτό το οποίο εμείς επιθυμούμε είναι να μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να βλέπει ποιό είναι το ποσόν του, να μην χρειάζεται καν να του βγαίνει ταχυπληρωμή. Να το βλέπει και να το πληρώνει.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κωτίδου την επόμενη φορά που εν καιρώ θα σας καλέσουμε να μας έχετε πιο ευχάριστα νέα και εύχομαι και από το 2014 τα 800 να πάνε το πολύ 900 και όχι πάλι 1,4 διότι δεν είναι κατανοητό εδώ από τους συναδέλφους μας ότι, κάθε χρόνο ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης πληρώνει για τη σύνταξη 28 δισ. από τον κρατικό κορβανά και θα τα ακούμε μια μέρα όλοι μαζί. Ευχαριστούμε πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ (Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ και εγώ την Επιτροπή σας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριοι συνάδελφοι ευχαριστούμε πολύ λύεται η συνεδρίαση.
Στο σημείο αυτό γίνεται η γ΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ.

Τέλος και περί ώρα 20:00’ λύθηκε η συνεδρίαση.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ                                ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ




1 σχόλιο:

  1. Πολύ φιλολογία.
    1) Διαγραφή χρεών ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ.
    2) 100 € εισφορά το μήνα στο ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ.
    3) Χαμηλό φόρο επιτηδεύματος. Τα Eπιμελητήρια δεν μας αντιπροσωπεύουν.
    4) Επειδή οι θέσεις στο δημόσιο έχουν τελειώσει, και οι 99 στους 100 νέους θα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, άμεσα μέτρα και πολύπλευρη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Αύξηση της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής με χαμηλότερο κόστος.
    5) Προώθηση των Εξαγωγών χωρίς γραφειοκρατία.
    6) Επίδομα επιβίωσης 150 € το μήνα σε 1.500.000 ανέργους με μηδενικό εισόδημα, και με οικογενειακά κριτήρια.
    Έτσι έχουμε άμεση τόνωση της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    7) Πληρωμή δημοσίων δαπανών μόνο με δευτεροβάθμιο έλεγχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή