Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΕ 23-2-2014



Με ρωτάνε πολλοί αν γίνεται να χρησιμοποιηθεί η Γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη και του κ. Καιδατζή στο ποινικό δικαστήριο που έχουν με τον ΟΑΕΕ. Η απάντηση είναι ναι αλλά όχι έτσι απλά.
Οι κατωτέρω συμβουλές θα πρέπει να διασταυρωθούν οπωσδήποτε με τον δικηγόρο σας που γνωρίζει άριστα την δικογραφία και τους σχετικούς νόμους. Η αμφισβήτηση του χρέους προς τον ΟΑΕΕ δεν σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή από το Δικαστήριο. Επειδή όμως είναι πραγματική πρέπει να εισαχθεί ως θέμα στην δίκη ώστε αν καταδικαστείτε να είναι χρήσιμη για την έφεση.

Στο Δικαστήριο μπορείτε να αμφισβητήσετε την χρέωση του ΟΑΕΕ, το ποσό που λεει ότι χρωστάτε. Με βάση αυτό το ποσό ορίζεται και η τιμωρία-φυλάκιση από το Δικαστήριο. Ειδικά αν το χρέος σας είναι κοντά στις 20.000€ (μόνο το κεφάλαιο, δεν δικαζόμαστε για τις προσαυξήσεις) η ένσταση έχει μεγαλύτερη αξία, αφού κάτω από 20.000€ είναι ποινικά ακαταδίωκτο.


  1. Κατά πρώτο θα πρέπει να καταθέσετε έγγραφο στον ΟΑΕΕ, πριν το Δικαστήριο, με βάση το οποίο να αμφισβητείτε τις χρεώσεις εις βάρος σας. Συγκεκριμένα να αναφέρετε ότι οι εισφορές για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 2009 και μετά έπρεπε να είχαν μειωθεί από το Υπουργείο Εργασίας τουλάχιστον κατά 25%-20% και παράνομα δεν έχουν μειωθεί με αποτέλεσμα να σας έχουν χρεώσει με αυξημένα ποσά.
  2. Επίσης στην ίδια επιστολή θα αναφέρετε ότι παράνομα σας έχουν χρεώσει για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την περίοδο ΧΧΧΧ (όπου ΧΧΧ το διάστημα όπου οφείλετε τις εισφορές και δεν σας θεώρησαν βιβλιάριο ασθενείας λόγω οφειλών) έως την ημερομηνία που συνεχίζετε να οφείλετε (πχ σήμερα αν οφείλετε ακόμα). Για κάθε μήνα σας χρεώνει ο ΟΑΕΕ περίπου 95€. Υπολογίστε το συνολικό ποσό (μήνες επί 95€) και αναφέρετε ότι το ποσό αυτό δεν το οφείλετε διότι ο ΟΑΕΕ ήταν υποχρεωμένος να σας παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξάρτητα οφειλής. Αφού δεν σας την παρείχε παρανόμως δεν οφείλετε το ανάλογο ποσό.
  3. Επίσης στην ίδια επιστολή θα αναφέρετε ότι επιθυμείτε να καταθέσετε έναντι χρέους το ποσό των ΧΧΧ ευρώ έναντι της οφειλής (το ποσό αυτό εσείς θα το ορίσετε και είναι ανάλογο του εισοδήματός σας).
  4. τέλος θα ζητάτε να σας επανυπολογίσει την οφειλή με βάση τα παραπάνω
  5. το έγγραφο που θα καταθέσετε στον ΟΑΕΕ θα πάρει αριθμό πρωτοκόλλου.
  6. τα ενδεχόμενα είναι δυο έως την ημερομηνία του δικαστηρίου. Πρώτον να σας απαντήσει (η απάντηση θα είναι αρνητική σε όλα φυσικά) ή να μην σας απαντήσει
  7. στο δικαστήριο θα καταθέσετε την επιστολή προς τον ΟΑΕΕ και τον αριθμό πρωτοκόλλου (αντίγραφα) και θα δηλώσετε την ένσταση σας για τα ίδια θέματα που αναφέρετε στην αίτηση στον ΟΑΕΕ. Θα παραδώσετε μαζί και την Γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη με τον ισχυρισμό ότι περιέχει την νομική βάση επάνω στην οποία στηρίζετε τα επιχειρήματά σας. Θα ενημερώσετε το δικαστήριο ότι αν ο ΟΑΕΕ δεν συμφωνεί θα προσφύγετε στο Διοικητικό Δικαστήριο. Αν έχει απαντήσει ο ΟΑΕΕ θα δώσετε και την απάντησή του.
  8. Αν είναι εύκολο για εσάς (ο δικηγόρος σας θα το κρίνει) θα καταθέσετε εγγράφως την ένσταση σας. Κατά την προσωπική μου γνώμη είναι πολύ σημαντικό ώστε να το δικαστήριο να αναγκαστεί να εξετάσει την ένσταση σας επί της ουσίας και να μην την «ξεπετάξει» χωρίς να δώσει βάση. Αν είναι γραπτή η ένσταση θα μπει μέσα στην απόφαση του δικαστηρίου και ο δικαστής θα αναγκαστεί να απαντήσει επί της ενστάσεως. Και στην προφορική ένσταση απαντάει αλλά μπορεί ο Γραμματέας να γράψει άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
  9. σε κάθε περίπτωση θα ζητήσετε αναβολή έως ότου επανεξετάσει ο ΟΑΕΕ τις χρεώσεις του. Αν έχει απαντήσει ο ΟΑΕΕ αρνητικά θα ζητήσετε αναβολή για να εκδικαστεί η υπόθεση μετά την προσφυγή σας στο διοικητικό δικαστήριο.

Αν καταδικαστείτε τελικά θα πρέπει στην έφεση να κάνει ο δικηγόρος σας ειδικούς λόγους συμπεριλαμβάνοντας και την ένσταση αυτή.
23/2/2014
Γιώργος Φλωράς

8 σχόλια:

  1. αν είσαι συνταξιούχος του ΟΓΑ και θέλεις να ανοίξεις επιχείρηση Ο ΟΑΕΕ σου δίνει απαλλακτικό και δεν πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές.
    Αν είσαι συνταξιούχος του ΟΓΑ και θέλεις να ανοίξεις επιχείρηση Ο ΟΑΕΕ σου δίνει απαλλακτικό και δεν πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές.
    Σε πολλές τουριστικές περιοχές έτσι κάνουν ανοίγουν μαγαζιά στο όνομα των γονιών του και παππούδων τους.
    Από αυτούς δεν γίνεται να μαζέψει ο ΟΑΕΕ κάτι;

    Ειδάλλως να κάνουμε όλοι το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΦΛΩΡΑ. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΞΥΠΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ. ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ Η ΕΣΕΕ Η ΓΣΕΒΕΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ¨?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εκτίμηση μου ειναι οτι η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΕΒΕ διοικουνται απο ιδιατερως ικανους ανθρωπους που γνωρίζουν άριστα το τι ισχυει. Αλλωστε εχουν ινστιτουτα με διαθεσιμα εκατομμυρια ευρω. Τωρα για το γιατι δεν το εκαναν θα πρέπει εκτιμω να το πουνε δημοσιως για να λυσουν την απορία τους εκατονταδες χιλιαδες μελη τους-ασφαλισμενοι στον ΟΑΕΕ

      Διαγραφή
  3. Φίλε μου η ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ δεν δουλευουν για εσενα.Αυτος ειναι και ο λόγος που ποτέ δε θέχθηκαν ασφαλιστικη εισφορά με ποσοστό του κέρδους όπως σε όλες τις χώρες , διότι οι βιομήχανοι θα πλήρωναν πάρα πολλά χρήματα και εσύ όσα πρέπει........Οπότε τώρα πληρώνεις πάρα πολλά για να καλύψεις το κενό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Φλωρά, σας ευχαριστούμε πολύ για όλες αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κε Φλωρά εκτιμώ ιδιαίτερα τον τις προσπάθειες και τον αγώνα σας μεσα σε μια κοινωνία οπου ο καθενας ζει αποκλειστικά με κύριο γνώμονα τα προσωπικά του συμφέροντα.
    (Το αποτελεσμα φυσικά το εισπράτουμε σήμερα)

    Θα ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που καποιος γνωρίζει, οταν κανουμε προσφυγη για τον ΟΑΕΕ στα δικαστήρια, για το θεμα των νοσοκομειακων χρεώσεων για το διαστημα που δεν πληρωνε καποιος και ταυτοχρονα ο Οαεε του απαγορευε να χρησιμοποιήσει τις ασφαλιστικες υπηρεσίες εφ οσον δεν του θεωρούσε το βιβλιάριο του.

    -Θα πρεπει πρωτα να κανει αιτηση αμφισβήτησης των χρεώσεων στον ΟΑΕΕ και μετα την αρνητικη εγγραφη απάντηση να προσφυγει στα δικαστηρια?

    ή

    -μπορεί αφου εχει ζητήσει απλώς αναλυση των χρεωσεων του απο τον ΟΑΕΕ εγγραφως να παει στα δικαστηρια?

    ευχαριστω



    Γνωρίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας
      Συγνωμη για την καθυστέρηση στην απάντηση μου
      Το σωστό είναι το πρώτο, πρώτα αίτηση αμφισβητησης χρεωσεων και αίτημα διαγραφης, ο ΟΑΕΕ θα αρνηθει και μετά σε 60 μέρες προσφυγη στα διοικητικα δικαστήρια
      Αν ψαξετε λίγο το blog αυτό θα βρείτε οδηγιες σχετικά

      Διαγραφή