Τρίτη 8 Απριλίου 2014

14η επικοινωνία ΟΑΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΈΝΩΣΕΙ 8-4-2014


Αξιότιμες φίλες και φίλοι
Επανέρχομαι με την 14η επικοινωνία στα πλαίσια της προσπάθειας ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ, για το πρόβλημα του ΟΑΕΕ.
Θα ήθελα να ενημερώσω για ένα δικό μου πρόβλημα αλλά και όπως έχω αντιληφθεί όλων των προσώπων πανελλαδικά που ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία για τον ΟΑΕΕ. Το πρόβλημα της έλλειψης χρόνου να απαντηθούν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ερωτήματα. Όσο και αν υπάρχει η διάθεση δεν υπάρχει ο χρόνος. Η λύση είναι μια. Οργάνωση σε τοπικό επίπεδο ομάδων που θα ενημερωθούν και θα ενημερώνουν.
Προσωπικά είμαι διατεθειμένος να μιλήσω σε οποιονδήποτε σε όλη την Ελλάδα θελήσει να οργανώσει συναντήσεις ασφαλισμένων και μπορούμε να έχουμε σύνδεση μέσω skype. Όμως αν δεν «πάρει μπροστά» η τοπική οργάνωση τίποτα δεν θα γίνει.

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟΠΙΚΑ
 Θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον σε προσωπικό ή σε συλλογικό επίπεδο οργανώνει τοπικά την τοπική επιχειρηματική κοινότητα στο θέμα του ΟΑΕΕ να μου στείλει ένα email με τα στοιχεία επικοινωνίας ώστε σύντομα να αναρτηθεί μια λίστα επικοινωνίας για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Στην Αττική φτιάχτηκε πρόσφατα ο Σύλλογος Ασφαλισμένων και Ανασφάλιστων Αττικής (βλ. σελίδα facebook) και έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες ενημέρωσης με συναντήσεις στην Αττική. Πρόσωπα επικοινωνίας είναι οι Δημήτρης Κυρίτσης, Λένα Μανθοπούλου. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει με email syllogosoaeeattikis@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6977753866.
Από όσο γνωρίζω ο ΣΑΑΑ συντονίζεται τώρα για τις προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο. Στην Αττική προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας (και ασφαλιστικά) έχει κάνει ήδη ο δικηγόρος Δημήτρης Τεμπέρης (2108230080-6974802027) και γνωρίζω ότι οργανώνει και ομαδικές προσφυγές. Όποιος άλλος δικηγόρος Αττικής ή της υπόλοιπης Ελλάδας καταθέσει προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου ώστε να κοινοποιήσω τα στοιχεία του σε ενδιαφερόμενους της περιοχής του.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ
Εντός της τρέχουσας ημέρας και αύριο θα φέρω σε επαφή όσους έχουν δώσει τα στοιχεία τους στο λογισμικό συντονισμού που έχουμε φτιάξει. Στην συνέχεια θα πρέπει με email να συνεννοηθούν οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ τους και να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν. Εφόσον υπάρχει κάποιος συντονιστής ενεργειών σχετικών στην περιοχή σας παρακαλώ δείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για να οργανωθείτε μαζί. Αν όχι θα πρέπει να γίνεται εσείς ο πρώτος πυρήνας της περιοχή σας, φαινόμενο που υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Μην φοβηθείτε να αναλάβετε την πρωτοβουλία, αν κάποιος δεν κάνει μια αρχή ποτέ δεν θα ξεκινήσει οτιδήποτε.

ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»
Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καλυφθούν από το «κοινωνικό μέρισμα», ανάμεσα σε άλλους, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που έχουν οφειλές, δεν έχουν ρυθμίσει αλλά έχουν χρόνια προβλήματα υγείας. Πέραν του ότι η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης δεν είναι λόγω φιλανθρωπίας (κατά τη γνώμη μου αναγκάζονται από τις εξελίξεις) είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Ακόμα δεν έχει οριστεί με ακρίβεια το τι θα γίνει, ελπίζω να γίνει σύντομα ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Έως σήμερα γνωρίζω ότι ετοιμάζονται προσφυγές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Εκτός από την δική μου προσφυγή που κατατέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και τα ασφαλιστικά μέτρα για παροχή περίθαλψης (που συζητήθηκαν αρχές Μαρτίου και αναμένουμε απόφαση), έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε προσφυγή στην Πάτρα από 95 ασφαλισμένους οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προσωρινή διαταγή από το Διοικητικό δικαστήριο για προσωρινή παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Από δημοσιεύματα διαπιστώνουμε ότι ο ΟΑΕΕ Πάτρας έκανε αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής, η οποία απερρίφθη αλλά παρόλα αυτά αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση. Χωρίς να γνωρίζω τις λεπτομέρειες της υπόθεσης θεωρώ (με βάση τα δημοσιεύματα) ότι είναι μια πρώτη σημαντική επιτυχία, έστω και σε επίπεδο προσωρινής διαταγής (που δεν εξασφαλίζει την τελική έκβαση).
Παρακαλώ όποιον έχει προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις (προσφυγή, προσωρινή, ασφαλιστικά) και ιδίως αν έχει κάποια δικαστική απόφαση να με ενημερώσει για να το διαδώσουμε σε όλη την Ελλάδα, με στοιχεία όμως της δικογραφίας όχι αόριστα.

ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Δείτε έναν προτεινόμενο σκελετό της προσφυγής ενός ή περισσοτέρων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ κατά του ΟΑΕΕ και κατά του Υπουργείου Εργασίας. Ο σκελετός βασίστηκε στην προσφυγή που έχει κατατεθεί ήδη από τον δικηγόρο Αθηνών Δημήτρη Τεμπέρη για λογαριασμό του Φλωρά Γιώργου. Ο δικηγόρος που θα αναλάβει την δική σας προσφυγή θα έχει και τον τελικό λόγο περί του τελικού της περιεχομένου.

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Διαπιστώνω από τις συζητήσεις μου με πολλά μέρη της Ελλάδας ότι υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ. Να το ξεκαθαρίσουμε.

Πρώτο βήμα από τον κάθε έναν ξεχωριστά είναι να πάει στον ΟΑΕΕ και να ζητήσει αναλυτική κατάσταση του τι οφείλει σήμερα. Σε κάθε λογαριασμό που μας έρχεται γίνεται αναφορά της οφειλής αλλά είναι συνολική αναφορά. Ζητώντας αναλυτική κατάσταση βλέπουμε τι οφείλουμε για περίθαλψη και τι για προσαυξήσεις.
Δεύτερο βήμα. Στην συνέχεια ο κάθε ένας ξεχωριστά καταθέτει μια αίτηση στον ΟΑΕΕ όπως το υπόδειγμα στον σχετικό σύνδεσμο:
Ότι είναι με χρώμα το συμπληρώνει ο κάθε ένας ξεχωριστά. Είναι μια συνοπτική αίτηση που συμπυκνώνει τα αιτήματα που είναι απαιτητά από το Διοικητικό Δικαστήριο. Ενδεχομένως ο δικηγόρος που θα αναλάβει τις προσφυγές να διαφοροποιήσει κάπως το κείμενο.
Τρίτο βήμα. Με δεδομένο ότι ο ΟΑΕΕ θα απαντήσει αρνητικά στο ανωτέρω, το τρίτο βήμα είναι η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Είναι μεν ομαδική (μπορούν 30-40 μαζί) αλλά πρακτικά είναι ατομική διότι: η νομική βάση της προσφυγής είναι κοινή αλλά το αίτημα είναι ατομικό, πχ εγώ ο τάδε οφείλω τόσα και θέλω να καταβάλω τόσα τον μήνα (20% του εισοδήματος μου). Ο άλλος συνάδελφος θα έχει άλλα νούμερα. ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να απαντήσει ο ΟΑΕΕ για να καταθέσετε την προσφυγή (η δικονομία λεει ότι αρκεί όταν εκδικαστεί η υπόθεση να έχει απαντήσει)
Τέταρτο βήμα. Μπορείτε να ζητήσετε αμέσως μετά την κατάθεση της προσφυγής και την λήψη προσωρινής διαταγής για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αν κάποιος έχει ανάγκη ή την λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Η προσωρινή διαταγή δικάζεται επί τόπου (την ίδια ημέρα που καταθέτουμε την προσφυγή αν θέλουμε) από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας και ισχύει έως την απόφαση στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Τα ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να δικαστούν σε 10-20-30 ημέρες, δεν γίνονται με προσέλευση των διαδίκων και ακροατήριο, απλά προσκομίζονται έγγραφα. Η απόφαση των ασφαλιστικών στην Αθήνα μπορεί να βγει σε 2-3-4 μήνες.

ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η «ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΣΤΑΣΗ» ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΑΟ;
Μια συζήτηση που έχει γίνει είναι η λεγόμενη «προηγούμενη ένσταση» ως «ασπίδα» κατά του ΚΕΑΟ. Με βάση την κείμενη νομοθεσία όταν το ΚΕΑΟ κάνει κατάσχεση δεν μπορούμε να ασκήσουμε ένδικο μέσο, με απλά λόγια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η λογική του νομοθέτη είναι ότι «σε έχω ενημερώσει σε προηγούμενο στάδιο για το χρέος σου και αν θέλεις κάνε κάτι σε εκείνο το στάδιο, που να διαφωνήσεις. Αν δεν κανείς πάει να πει ότι το αποδέχεσαι».
Αυτό το στάδιο για τον νομοθέτη και τον ΟΑΕΕ είναι η επιστολή που στέλνει κατά δεκάδες χιλιάδες και ενημερώνει για το χρέος και για το ότι αν δεν κανείς ρύθμιση θα το στείλει στο ΚΕΑΟ. Ήδη προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας με βάση την οποία δεν μπορεί το Δημόσιο να κάνει κατασχέσεις αν ρητά δεν έχει ενημέρωση τον οφειλέτη για την οφειλή του.
Έχει γίνει πολύ συζήτηση για το αν αυτές οι επιστολές είναι άκυρες επειδή έχουν τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου. Επίσης κατά πόσο είναι ανίσχυρες ως μέσο ενημέρωσης επειδή φτάνουν με απλό ταχυδρομείο.
Για το θέμα του αριθμού πρωτοκόλλου, χωρίς  να γνωρίζω την νομοθεσία, πιστεύω ότι δεν είναι ουσιαστικό ζήτημα διότι είτε είχε μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου είτε είναι ο ίδιος για όλους ο οφειλέτης ενημερώνεται για το ποσό που οφείλει ο ίδιος. Αν με απλά λόγια ο Δικαστής ρωτήσει τον ασφαλισμένο «τι σε επηρέασε που γνώριζες ότι ο αριθμός πρωτοκόλλου είναι και σε άλλο έγγραφο» η απάντηση πιθανόν είναι «τίποτα».
Το ουσιαστικό όμως είναι το γεγονός ότι αυτή η επιστολή φτάνει στον οφειλέτη με απλό ταχυδρομείο. Άρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο οφειλέτης έλαβε την επιστολή και ότι ενημερώθηκε νομότυπα για το χρέος του. Μιλώντας με δικηγόρους μου είπαν ότι αν η ενημέρωση δεν γίνει με ρητό τρόπο (δικαστικός επιμελητής) ο οφειλέτης θα αμφισβητήσει ότι την έλαβε ποτέ, οπότε το στάδιο του ΚΕΑΟ που έχει ως προαπαιτούμενο την ρητή ενημέρωση έχει πρόβλημα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν λάβετε ενημέρωση από τον ΟΑΕΕ με απλό ταχυδρομείο ρωτήστε τον δικηγόρο σας αν πρέπει να αντιδράσετε αποκαλύπτοντας στον ΟΑΕΕ ότι την παραλάβατε ή αν πρέπει να την αγνοήσετε.
Επίσης με ενημέρωσαν ότι παρότι ο νόμος ορίζει ότι αν το ΚΕΑΟ κινηθεί δεν έχει δικαίωμα ο οφειλέτης για ένδικα μέσα, αυτό θα κριθεί από τα Δικαστήρια που ακόμα δεν το έχουν κρίνει.
Με βεβαιότητα πάντως αν ένας οφειλέτης του ΟΑΕΕ λάβει ειδοποίηση οφειλής με μέση που δεν δέχεται αμφισβήτηση (πχ δικαστικό επιμελητή) πρέπει αμέσως να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οφειλής αυτής.
Άρα κλείνοντας το αρχικό ερώτημα αν η «προηγούμενη ένσταση» βοηθάει αν το ΚΕΑΟ κάνει κίνηση για κατάσχεση, η δική μου θέση είναι πώς όχι. Αν ο ΟΑΕΕ λεει ότι του οφείλω 15.000€ και εγώ διαφωνώ (ισχυρίζομαι ότι οφείλω 8.000€) τότε δεν αρκεί απλά η επιστολή (ας την πούμε ένσταση) προς τον ΟΑΕΕ αλλά χρειάζεται και η προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ευπρόσδεκτη η κάθε υποστήριξη των δικαίων αιτημάτων μας αλλά πουθενά η δικονομία δεν λεει ότι είναι απαραίτητη η προηγούμενη προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη για να καταλήξω στα δικαστήρια εναντίον του ΟΑΕΕ.

ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Το κόστος για κάθε έναν που προσφεύγει έχει δυο σκέλη. Το ένα είναι τα παράβολα προς το Δημόσιο και το δεύτερο η αμοιβή του δικηγόρου. Το παράβολο για την προσφυγή είναι 25€ για κάθε προσφεύγοντα, αν δηλαδή σε μια προσφυγή είναι 20 άτομα, ο κάθε ένας θα πληρώσει τα 25€ προς το δημόσιο. Αν ένας που προσέφυγε θέλει και ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διαταγή τα παράβολα και το ελάχιστο κόστος του δικηγόρου (εισφορές στον Σύλλογο υποχρεωτικές) ανέρχονται περίπου σε 400€. Αν ο προσφεύγων είναι άπορος (με μηδενικό ή ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα) και μπορεί να το αποδείξει, μέρος της δαπάνης αυτής μπορεί να μην καταβληθεί (μείον 150€ περίπου).
Η αμοιβή του δικηγόρου εξαρτάται από την συμφωνία που θα γίνει. Ο δικηγόρος θα έχει δουλειά να κάνει διότι ανά δικόγραφο πρέπει με πολύ προσοχή να παρουσιάσει σωστά τα πραγματικά περιστατικά κάθε ασφαλισμένου που προσφεύγει.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο δικηγόρος Αθηνών Κώστας Ζηκογιάννης ανταποκρινόμενος στο σύνθημα ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ, επικοινώνησε μαζί μου (δεν γνωριζόμασταν πριν) για να με ενημερώσει για μια νομική θεωρία που ανέπτυξε σχετικά με το απαράδεκτο της ποινικής δίωξης για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ. Συζητήσαμε και διαπίστωσα ότι η θεωρία του έχει πολύ βάση. Στο σημαντικό ζήτημα της έννοιας της «εργοδοτικής εισφοράς» ο κ. Ζηκογιάννης επεξεργάστηκε ακόμα περισσότερο την θεωρία του και επανήλθε με μια θαυμάσια μελέτη. Την μελέτη προσφέρει αφιλοκερδώς σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ προς πάσα χρήση από τους ίδιους και τους δικηγόρους τους στα ποινικά δικαστήρια του ΟΑΕΕ.
Προσωπικά ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Ζηκογιάννη για την πράξη του.
Ολόκληρο το κείμενο της μελέτης στο παρακάτω link: http://zikogiannis.blogspot.gr/2014/03/blog-post_14.html


ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΟ ΚΕΑΟ, ΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Για τα νομικά ζητήματα λαμβάνω ενημέρωση και την διασταυρώνω, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον δικηγόρο σας διότι οι αναφορές μου δεν υποκαθιστούν με τίποτα τον νομικό σας σύμβουλο.
  1. που θα βρω την Γνωμοδότηση Μανιτάκη-Καϊδατζή για τον ΟΑΕΕ
Η Γνωμοδότηση, κατόπιν της αρχικής συμφωνίας όλων όσων επιθυμούσαν να εισφέρουν οικονομικά, είναι διαθέσιμη σε όλους. Μπορείτε να την κατεβάσετε σε μορφή pdf από τον ακόλουθο σύνδεσμο

  1. μετά την Γνωμοδότηση Μανιτάκη τι κάνουμε?
Η λύση στο θέμα του ΟΑΕΕ θα έρθει είτε με πολιτική απόφαση είτε με νομική απόφαση. Για την πολιτική απόφαση θα πρέπει να πιεστεί το Υπουργείο Εργασίας επί των νομικών θεμάτων, είτε με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας, είτε με δικαστικές αποφάσεις.
  1. σε ποιο Δικαστήριο γίνεται η προσφυγή?
Η προσφυγή θα γίνει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο που ανήκει ο ασφαλισμένος. Δεν μπορεί ένας ασφαλισμένος, πχ, στην Κρήτη να καταθέσει προσφυγή στην Αθήνα.
  1. τι θα αφορά η προσφυγή?
Η προσφυγή αφορά τις παράνομες χρεώσεις του ΟΑΕΕ εις βάρος του ασφαλισμένου και άλλα δευτερεύοντα θέματα. Παράνομες χρεώσεις αναφορικά με τις εισφορές που έπρεπε να έχουν μειωθεί από το 2009, με τις χρεώσεις για περίθαλψη καθολο το διάστημα που, λόγω οφειλών, δεν την παρείχε ο ΟΑΕΕ και για τις χρεώσεις των τόκων.
  1. ποτέ δεν ζήτησα βιβλιάριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ, γιατί να πληρώσω τα ποσά που οφείλω?
Το αν ζητήσατε ή όχι βιβλιάριο ασθενείας είναι αδιάφορο, μπορούσατε να ζητήσετε όσο δεν οφείλατε οπότε ο ΟΑΕΕ είναι καλυμμένος. Το ζήτημα αφορά το διάστημα που οφείλατε εισφορές και ζητούσατε βιβλιάριο ασθενείας και δεν σας έδινε.
  1. ποιος θα ετοιμάσει την προσφυγή?
Την προσφυγή την ετοιμάζει δικηγόρος που έχει γνώσεις από Διοικητικό Δίκαιο
  1. δεν έχω χρήματα για να καλύψω το κόστος της προσφυγής μόνος μου, τι θα κάνω?
Το κόστος της προσφυγής είναι διπλό, το κόστος για τα παράβολα και το κόστος του δικηγόρου. Το νομικό ζήτημα της προσφυγής είναι το ίδιο, σχεδόν, για όλους τους προσφεύγοντες. Λεω σχεδόν διότι κάποιοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν ιδιαιτερότητες που ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει άλλη νομική βάση. Αφού το νομικό ζήτημα είναι το ίδιο σε μια προσφυγή για τα θέματα του ΟΑΕΕ μπορούν εύκολα να συμμετάσχουν περισσότεροι του ενός (ομαδική προσφυγή). Το ανώτατο όριο συμμετεχόντων ανά προσφυγή, συνήθως, είναι 20-30 προσφεύγοντες. Η νομική βάση είναι ίδια και αλλάζει το περιεχόμενο για κάθε ένα προσφεύγοντα. Είτε συμμετέχει ένας σε μια προσφυγή είτε 30 το κόστος για το παράβολο είναι το ίδιο για τον κάθε ένα. Το κόστος που αλλάζει είναι το κόστος του δικηγόρου. Αυτό αφορά συμφωνία που θα γίνει ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους να προσφύγουν και στον δικηγόρο.
Όταν ένα Σωματείο ή άλλος φορέας αναλάβει πρωτοβουλία για τις προσφυγές θα διευκολύνει σημαντικά τους δικηγόρους στους οποίους θα το αναθέσει αν αναλάβει αυτό την «γραμματειακή» οργάνωση της προσπάθειας. Δηλαδή ένα δικό του πρόσωπο να επικοινωνεί με τους ενδιαφερόμενους και να τους συντονίσει για τα έγγραφα που χρειάζονται, πχ αίτηση σε ΟΑΕΕ, δικαιολογητικά κλπ. Μόλις συγκεντρωθούν τα έγγραφα μπορούν να πανε έτοιμα στους δικηγόρους οι οποίοι θα ασχοληθούν πλέον με την Νομική εργασία. Τα έγγραφα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (φορολογική δήλωση, ιατρικά έγγραφα κλπ) μπορεί ο ασφαλισμένος να τα στέλνει απευθείας στον δικηγόρο για ευνόητους λόγους.
  1. μπορεί να κάνει προσφυγή για το θέμα του ΟΑΕΕ ένα Σωματείο?
Όχι, προσφυγή για τις παράνομες χρεώσεις ανά ασφαλισμένο μπορεί να κάνει ατομικά ο ασφαλισμένος
  1. η προσφυγή θα κρατήσει χρόνια έως ότου βγει απόφαση, υπάρχει άλλη λύση? Πώς θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας?
Η λύση είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας απευθείας με αίτημα να εκδικαστεί ως πιλοτική δική. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από την Δικονομία ώστε για ζητήματα που αφορούν πολλούς να υπάρχει αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων. Ήδη ο Δημήτρης Τεμπέρης, ο δικηγόρος μου, έχει προετοιμάσει την διαδικασία της αίτησης στο ΣτΕ με βάση την δική μου προσφυγή που έχω καταθέσει κατά του ΟΑΕΕ και περιμένουμε ακόμα 4-5 προσφυγές που θα κατατεθούν (ή έχουν κατατεθεί) ώστε να πάμε περισσότεροι στο ΣτΕ. Περισσότεροι είναι καλύτερα και για θέμα κόστους (αίτηση 300€, γραμμάτιο δικηγόρου κλπ) αλλά και για θέμα παρουσίασης στο ΣτΕ. Εάν γίνει δεκτή  η αίτηση από το ΣτΕ (υπάρχει περίπτωση και να μην γίνει δεκτή) σε σύντομο χρόνο (1-1,5 έτος) θα υπάρχει οριστική απόφαση του ΣτΕ για τα ζητήματα που μας απασχολούν και θα είναι υποχρεωτική για όλες τις προσφυγές
  1. με τι κριτήρια γίνεται δεκτή ή όχι από το ΣτΕ μια αίτηση για πιλοτική δική?
Το κριτήριο είναι ένα, κατά πόσο το ζήτημα αφορά πολλούς ανθρώπους
  1. είναι βέβαιη η θετική απόφαση του ΣτΕ υπέρ των επιχειρημάτων μας? Ειδικά μετά την Γνωμοδότηση Μανιτάκη?
Η Γνωμοδότηση Μανιτάκη δεν είναι ευαγγέλιο. Περιγράφει μια τεκμηριωμένη άποψη αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτή η άποψη, όταν θα δοκιμαστεί στα Δικαστήρια, θα είναι και η οριστική (ειδικά από το ΣτΕ). Αν όμως δεν το επιδιώξουμε να κριθεί δεν θα γνωρίζουμε ποτέ. Συνεπώς η θετική απόφαση του ΣτΕ φυσικά δεν είναι δεδομένη. Ενώπιον του ΣτΕ (αν γίνει δεκτή η πιλοτική δίκη) είμαι βέβαιος ότι θα παρασταθούνε δεκάδες φορείς από όλη την Ελλάδα με νομικά επιχειρήματα.
  1. αν έχουμε ήδη καταθέσει προσφυγή πως θα συντονιστούμε για να συμμετάσχουμε στην αίτηση για την πιλοτική δική στο ΣτΕ?
Όποιος ενδιαφέρεται δικηγόρος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Δημήτρη Τεμπέρη στο 2108230080-6974802027 για να συντονιστούνε. Τονίζω ότι το περιεχόμενο των προσφυγών πρέπει να συμβαδίζει και να μην δημιουργεί παρερμηνείες από την τριμελή Επιτροπή του ΣτΕ που θα εξετάσει το αίτημα.
  1. αν γίνει προσφυγή για πιλοτική δική στο ΣτΕ πρέπει να κάνουμε και ατομική προσφυγή?
Εδώ οι απόψεις διίστανται. Θεωρητικά αν το ΣτΕ μας δικαιώσει θα έχουμε επιχειρήματα για να αμφισβητήσουμε τις χρεώσεις του ΟΑΕΕ χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουμε στα Δικαστήρια ατομικά (με προσφυγή). Ποιος όμως μας διαβεβαιώνει ότι θα συμμορφωθεί ο ΟΑΕΕ με μια απόφαση του ΣτΕ? Έχουμε δει στο παρελθόν αδιαφορία της Διοίκησης να συμμορφωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ και να «απαιτεί» ατομικές προσφυγές για να συμμορφωθεί. Ενδεχομένως (αν δικαιωθούμε από το ΣτΕ) ο ΟΑΕΕ να αλλάξει πολιτική για το μέλλον και να αδιαφορήσει για το παρελθόν περιμένοντας προσφυγές και την εξάντληση των ασφαλισμένων του.
  1. έχω διακόψει το επάγγελμα μου, μπορώ να κάνω προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ?
Εξαρτάται από το πότε έχετε διακόψει, το νομικό καθεστώς ίσχυε τότε. Θα σας απαντήσει ο δικηγόρος που θα ασχοληθεί με τις προσφυγές στην περιοχή σας
  1. θα ξεκινήσουν κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ για τους οφειλέτες στον ΟΑΕΕ?
Πριν λίγες ημέρες ο Βρούτσης έστειλε χαρτί στο ΕΤΑΑ απαιτώντας την άμεση αποστολή των στοιχείων των οφειλετών στο ΚΕΑΟ ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αναγκαστικών μέτρων. Υπάρχουν σκέψεις ότι λόγω εκλογών δεν θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις. Υπάρχουν όμως και άλλες σκέψεις που λενε ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα και είναι δεσμευμένοι να το κάνουν. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις στους οφειλέτες με μεγάλα ποσά που έχουν ακίνητη περιουσία, καθώς και σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις εκλογές, θα προχωρήσουν πλήρως σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
  1. Τι θα κάνω αν μου κάνει κατάσχεση το ΚΕΑΟ?
Το ΚΕΑΟ θα προσπαθήσει να «εισπράξει» για λογαριασμό του ΟΑΕΕ που ισχυρίζεται ότι του οφείλεται χρήματα (πχ 30.000€). Η αντίδραση, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, είναι να αμφισβητήσετε ότι οφείλετε 30.000€ και να αποδείξετε ότι, κατά τη γνώμη σας, οφείλετε λιγότερα, πχ 20.000€. Και αυτό με βάση την θεωρία που λεει ότι έπρεπε να είχαν μειωθεί οι εισφορές από το 2009 και μετά και για το θέμα της περίθαλψης και για το θέμα των επιτοκίων που είναι υπερβολικά. Θα κάνετε αυτό που λέμε Ανακοπή και αίτηση αναστολής. Ζητάτε την αναστολή της πράξης για λόγους πραγματικούς, πχ ανεπανόρθωτη ζημιά αν σας κατασχέσουν και εκποιήσουν ένα ακίνητο ή άλλους λόγους που θα σας πει ο δικηγόρος σας.
  1. αν μου γίνει κατάσχεση από το ΚΕΑΟ είναι υποχρεωτικό να έχω κάνει προσφυγή για να το αντιμετωπίσω?
Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Όμως έτσι και αλλιώς το περιεχόμενο της «αντίδρασης» σας θα είναι ανάλογο με αυτό της προσφυγής κατά του ΟΑΕΕ. Θεωρητικά (όχι απαραίτητα) είναι αποτελεσματικότερο απέναντι σε έναν Δικαστή να δείξετε ότι ήδη έχετε προσφύγει κατά των χρεώσεων του ΟΑΕΕ και δεν περιμένατε την κατάσχεση για να το κάνετε, που πιθανόν να το κρίνει ο Δικαστής ως προσχηματική πράξη με σκοπό να καθυστερήσετε.
  1. έχω σοβαρό πρόβλημα υγείας, πώς μπορώ να ζητήσω ασφαλιστικά μέτρα για περίθαλψη από τον ΟΑΕΕ?
Εφόσον τα επιχειρήματα της Γνωμοδότησης Μανιτάκη στέκουν ο ΟΑΕΕ είναι υποχρεωμένος να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους του, ανεξάρτητα αν οφείλουν ή όχι. Όμως ο ΟΑΕΕ το αρνείται.
Αν είστε οφειλέτης του ΟΑΕΕ και έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρήζει άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μπορείτε να ζητήσετε προσωρινά να σας παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο ΟΑΕΕ. Αυτό μπορεί να γίνει ως ακολούθως:
  1. κατάθεση αιτήματος προς τον ΟΑΕΕ με αριθμό πρωτοκόλλου. Αναφέρετε ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου, διεύθυνση κλπ και αριθμό μητρώου. Εξηγείτε ότι οφείλετε λόγω οικονομικής αδυναμίας επειδή το εισόδημα σας είναι ΧΧΧΧΧ. Ζητάτε να σας θεωρήσουν βιβλιάριο ασθένειας
  2. αν ο ΟΑΕΕ δεν δέχεται να παραλάβει την επιστολή, την δίνετε σε δικαστικό επιμελητή για κοινοποίηση
  3. δίνετε στο δικηγόρο σας την γνωμοδότηση Μανιτάκη. Γράφετε το ιστορικό της υπόθεσης σας για τον δικηγόρο. Ποιος είναι ο ασφαλισμένος, από πότε είναι στον ΟΑΕΕ, τι οφείλει, γιατί δεν μπορείτε ρύθμιση (εισόδημα, ζημιές, υποθήκη), τα εισοδήματα σας κλπ. Επίσης αναλυτική αναφορά στο πρόβλημα υγείας του συζύγου σας
  4. ο δικηγόρος σας καταθέτει στο διοικητικό πρωτοδικείο την προσφυγή και δικόγραφο αναστολής ώστε έως την εκδίκαση της προσφυγής να ληφθούν προσωρινά μέτρα (αίτηση προσωρινής ρύθμισης κατάστασης). Αμέσως (μόλις καταθέσει, την ίδια ώρα) παει ο δικηγόρος σας και ζητάει προσωρινή διαταγή από τον πρόεδρο υπηρεσίας. Στον πρόεδρο δείχνει τα χαρτιά του νοσοκομείου, ιατρικές εξετάσεις κλπ.
Η απόφαση του Δικαστή δεν είναι δεδομένη, αν όμως δεν έχετε άλλη επιλογή (πχ πρόνοια) αξίζει να το δοκιμάσετε. Λάβετε υπόψη σας ότι έχει κόστος (παράβολα, γραμμάτια δικηγόρου, αμοιβή δικηγόρου) και μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
  1. έχω ποινικό δικαστήριο, μπορώ να αμφισβητήσω την χρέωση του ΟΑΕΕ?
Με ρωτάνε πολλοί αν γίνεται να χρησιμοποιηθεί η Γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη και του κ. Καιδατζή στο ποινικό δικαστήριο που έχουν με τον ΟΑΕΕ. Η απάντηση είναι ναι αλλά όχι έτσι απλά.
Οι κατωτέρω συμβουλές θα πρέπει να διασταυρωθούν οπωσδήποτε με τον δικηγόρο σας που γνωρίζει άριστα την δικογραφία και τους σχετικούς νόμους. Η αμφισβήτηση του χρέους προς τον ΟΑΕΕ δεν σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή από το Δικαστήριο. Επειδή όμως είναι πραγματική πρέπει να εισαχθεί ως θέμα στην δίκη ώστε αν καταδικαστείτε να είναι χρήσιμη για την έφεση.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά http://oaee1.blogspot.gr/2014/02/blog-post_3340.html
  1. πώς μπορούμε να μαζευτούμε οι ενδιαφερόμενοι από μια περιοχή για να κάνουμε προσφυγές?
Από ότι παρατηρώ πανελλαδικά έχουν ξεκινήσει κινήσεις από δυο τύπους «φορέων». Η πρώτη μορφή είναι Εμπορικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Σωματεία κλπ. Η δεύτερη μορφή είναι Σύλλογοι που δημιουργήθηκαν από ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Υπάρχει και μια τρίτη μορφή από «ομάδες» ασφαλισμένων που έλαβαν πρωτοβουλία.
Αναζητήστε στην περιοχή σας τους πυρήνες οργάνωσης των προσφυγών κατά του ΟΑΕΕ. Καλέστε τηλεφωνικά τους επίσημους φορείς για να σας κατευθύνουν. Αναζητήστε στο διαδίκτυο Συλλόγους (επισήμους) ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ
  1. στην περιοχή μου δεν ασχολείται κανένας φορέας με οργάνωση προσφυγών κατά του ΟΑΕΕ, τι να κάνω? Υπάρχει κάτι στο διαδίκτυο για να συντονιστούμε?
Για την περίπτωση αυτή δημιουργήσαμε ως ομάδα ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ ένα λογισμικό για να φέρουμε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους ανά περιοχή. Εμείς το μόνο που θα κάνουμε είναι να φέρουμε μεταξύ τους σε επαφή όσους δηλώσουν ενδιαφέρον από τις περιοχές που έχουμε στο λογισμικό (ανά νόμο της Ελλάδας και ανά Δήμο της Αττικής). Δεν θα σας συστήσουμε δικηγόρους, είναι δικό σας το ζήτημα να τους βρείτε.
Ο σύνδεσμος με το λογισμικό είναι εδώ

  1. δεν έχουμε δικηγόρο, τι θα κάνουμε?
Χωρίς δικηγόρο δεν γίνεται καμία σχετική ενέργεια. Δεν μπορεί ένας πολίτης να καταθέσει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο και φυσικά δεν έχει και τις γνώσεις που απαιτούνται. Μάλιστα χρειάζεστε δικηγόρο που να έχει γνώση από Διοικητικό Δίκαιο.
  1. η υγεία μου χειροτέρεψε λόγω μη παροχής περίθαλψης, μπορώ να κάνω αγωγή κατά του ΟΑΕΕ?
Κατά την προσωπική μου άποψη ναι. Θα επικαλεστώ τον δικηγόρο μου Δημήτρη Τεμπέρη που έχει σχετική εμπειρία, εφόσον η ζημιά στην υγεία σας έγινε λόγω της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ μπορείτε να αξιώσετε και τα νοσήλια που καταβάλατε αλλά και αποζημίωση για ψυχική οδύνη. Ανάλογα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αξιώσει συγγενής ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ που έχασε την ζωή του ως ανασφάλιστος, ανήμπορος να περιθάλψει τον εαυτό του αφού ο ΟΑΕΕ του αρνητο να το πράξει (ενώ όφειλε)
  1. η Γνωμοδότηση Μανιτάκη αφορά και ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ, πχ Μηχανικούς κλπ?
Αφορά μόνο τον ΟΑΕΕ. Το νομικό πλαίσιο σε κάθε Ταμείο είναι διαφορετικό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η λογική είναι η ίδια αλλά για να τεκμηριωθεί θα πρέπει να εξεταστεί από νομικούς, κάτι ανάλογο με την Γνωμοδότηση Μανιτάκη για τον ΟΑΕΕ
  1. μου αρνούνται βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ, τι να κάνω?
Παρότι ο ΟΑΕΕ γνωρίζει ότι είναι παράνομο συνεχίζει την εκβιαστική πολιτική του να μην παρέχει βεβαιώσεις ακόμα και για πολύ απλά ζητήματα. Με ενημέρωσαν συνάδελφοι ότι έλαβαν την βεβαίωση που ήθελαν πηγαίνοντας στον Εισαγγελέα και ζητώντας Εισαγγελική παραγγελία για να λάβουν την βεβαίωση. Προσκόμισαν την Εισαγγελική παραγγελία στον ΟΑΕΕ και αυτοί τους έδωσαν την βεβαίωση. Υπάρχει όμως νομολογία που δίνει το δικαίωμα στην Διοίκηση να μην δεχτεί την Εισαγγελική παραγγελία. Στην περίπτωση αυτή άλλη οδός, πιο κοστοβορα και χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα, είναι η αίτηση για την βεβαίωση στον ΟΑΕΕ και κατόπιν της αρνήσεως του ΟΑΕΕ η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και η ταυτόχρονη αίτηση για προσωρινή διαταγή του Δικαστή προς τον ΟΑΕΕ.
  1. τι γίνεται με την Εισαγγελική έρευνα για τον ΟΑΕΕ
Το καλοκαίρι του 2013 προσέφυγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με διαμαρτυρία περί της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ σε όσους οφείλουν, ενώ την ίδια ώρα τους χρεώνει σχετικά. Ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση και ήδη πριν λίγες ημέρες κλήθηκα από τον Εισαγγελέα, πρότεινα 4 μάρτυρες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και ενδεχομένως έως σήμερα να έχει κληθεί και ο ΟΑΕΕ και το Υπουργείο Εργασίας. Σε λίγο διάστημα θα καταλήξει ο Εισαγγελέας και θα δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα.
  1. γνωρίζει ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και Ο ΟΑΕΕ την Γνωμοδότηση Μανιτάκη για τον ΟΑΕΕ»
Στις 17/2/2014 κατέθεσα στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας Βρούτση και της προέδρου του ΟΑΕΕ Κωτίδου την Γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη και του κ. Καιδατζή για το θέμα του ΟΑΕΕ. Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο την σχετική συνοδευτική επιστολή καθώς και τους αριθμούς πρωτοκόλλου ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ
Επίσης στις 19/2/2014 κατέθεσα αναφορά στον Πρόεδρο της Βουλής η οποία ήδη διαβιβάστηκε στον Βρούτση και περιμένουμε απάντηση. Τα ερωτήματα που θέτω στον υπουργό Εργασίας είναι:
  • υπάρχουν νομικά επιχειρήματα από το Υπουργείο Εργασίας που αντικρούουν τα νομικά επιχειρήματα που περιλαμβάνει η παρούσα Γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη για τον ΟΑΕΕ;
  • αν συμφωνεί το Υπουργείο Εργασίας με το μη νόμιμο των πράξεων του ΟΑΕΕ τι θα κάνει για να συμμορφωθεί με την νομιμότητα ο ΟΑΕΕ;
Διαβάστε εδώ το περιεχόμενο της ερώτησης
Τέλος στις 12/2/2014 κατέθεσα αναφορά στον Πρόεδρο της Βουλής για το θέμα του ΟΑΕΕ και τους συναδέλφους που απεβίωσαν την τελευταία 5ετία όταν ανασφάλιστοι λόγω οφειλών. Η αναφορά ήδη προωθήθηκε στον Υπουργό Εργασίας και στον ΟΑΕΕ που υποχρεούνται να απαντήσουν σε 25 ημέρες. ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ?
Το περιεχόμενο της αναφοράς είναι το ακόλουθο:

Με εκτίμηση
Φλωράς Γιώργος
Επιχειρηματίας, συντονιστής της πρωτοβουλίας για τον ΟΑΕΕ «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ»
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 10564
Τηλ. 2105232621 email george.floras@floras.gr 

8 σχόλια:

  1. Συλλογική αγωγή κατά του ΟΑΕΕ, του ΕΟΠΥY και πέντε νοσοκομείων κατέθεσε το ΙΝΚΑ και Ενώσεις Καταναλωτών του δικτύου του.

    Αίτημα της αγωγής είναι να υποχρεωθούν όλοι οι εναγόμενοι να παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, όπως και σε άλλους συμπολίτες που θέλουν να καταβάλουν ή και να ρυθμίσουν μόνον τις εισφορές του Κλάδου Υγείας.

    Επίσης αίτημα της αγωγής είναι ο ΟΑΕΕ να διαγράφει και να μην απαιτεί εισφορές κλάδου υγείας για το χρονικό διάστημα που οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν παρέχονταν καθώς και να υποχρεωθεί να δέχεται μόνο την καταβολή και την ρύθμιση των εισφορών του κλάδου υγείας.

    H δικάσιμος της αγωγής ορίστηκε για τις 18/6/2014.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. “Σήμερα περίπου 50.000 μηχανικοί έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ρος το ταμείο, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις [...] Οι συνολικές ετήσιες εισφορές για έναν μηχανικό, που είναι ασφαλισμένος πάνω από πενταετία, ανέρχονται σήμερα, χωρίς να υπολογίζεται η επικείμενη αύξηση, σε περίπου 4500 ευρώ [...]
    Αν υπήρχε διαχωρισμός της υγείας από τη σύνταξη, τότε το Ταμείο θα μπορούσε να εισπράττει περίπου 800 ευρώ ετησίως από τους 50.000 μηχανικούς και να έχουν τουλάχιστον ιατροφαρμακευτiκή περίθαλψη, όταν σήμερα δεν εισπράττει τίποτα”, εξήγησε ο κ.Μπίλλιας.
    Εξάλλου, πρόσθεσε, οι μηχανικοί υποχρεούνται να καταβάλλουν 10 ευρώ μηνιαίως για τον ΟΑΕΔ, χωρίς οι ίδιοι να δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γεώργιος Ορφανός, Σάββας Αναστασιάδης και Τάσος Κουράκης. Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί 41 βουλευτές της Κ. Μακεδονίας

    ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;
    ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΓΣΕΕΒΕ; ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΩΣΟΠΟΙ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Μηχανικοί ανηκουν σε άλλο Ταμείο ΕΤΑΑ αλλά έχουν τα ίδια προβληματα με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Δυστυχως τα Επιμελητηρια και η ΓΣΕΕΒΕ εχουν περιοριστεί σε ανακοινωσεις και προτασεις χωρίς δυναμικοτερη δραση. Για μεν τα Επιμελητηρια το κατανοω (αν και δεν μου αρεσει) λόγω του συγκεκριμένου θεσμικού ρόλου που έχουν. Ομως η ΓΣΕΕΒΕ καθώς και η ΕΣΕΕ όφειλαν να δρασουν νωρίτερα και πιο δυναμικά. Για την ΕΣΕΕ βέβαια η υποψηφιότητα του προεδρου της στο ψηφοδελτιο της ΝΔ μας δινει σε ολους να καταλάβουμε γιατί δεν είχε δυναμική δράση στο θέμα του ΟΑΕΕ

      Διαγραφή
    2. Η λύση του προβλήματος της θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας είναι ο διαχωρισμός των ασφαλιστικών εισφορών σύνταξης και υγείας.
      Οι εισφορές του κλάδου υγειάς να πληρώνονται ξεχωριστά εφάπαξ για ένα έτος οπότε για το έτος που έχεις εξοφλήσει τις οφειλές σου έχει υγειονομική κάλυψη ειδάλλως όχι
      (Αυτό γίνεται στα Ταμεία των Δικηγόρων ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΕΝΩ ΠΟΛΛΛΟΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

      ΥΓ1 Και οι μηχανικοί και οι δικηγόροι στο ΕΤΑΑ ανήκουν αλλά οι μεν μηχανικοί στο ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ οι δε δικηγόροι στο ΕΤΑΑ – Τομέας Ασφάλισης Νομικών

      ΥΓ2 Βέβαια οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ έχουν και τις εισφορές υπέρ τρίτων

      ΥΓ3 Οι εκπρόσωποι στη ΓΣΕΕΒΕ τι κάνουν;
      ποιος που διορίζει ;



      Διαγραφή
    3. ΥΓ3 Οι εκπρόσωποι των ελευθερων επαγγελματιων στον ΟΑΕΕ τι κάνουν;
      ποιος που διορίζει ;

      Διαγραφή
    4. στο ΔΣ του ΟΑΕΕ εχει εκπροσωπους η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΕΒΕ, διοριζονται απο τις διοικησεις. Δυστυχως κάνουν ...την πάπια, δυστυχως, γιατί αν αντιδρούσαν το ελάχιστο που θα είχαμε είναι η παραίτησή τους. Αλλά ουτε αυτό.

      Διαγραφή
  3. Οφειλέτες του ΟΑΕΕ δικαιούνται να θεωρήσουν βιβλιάρια
    http://lykavitos.gr/archives/101868

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανοιξα ενα μαγαζι το 2011 το εκλεισα το καλοκαιρι του 2014 χρωσταω στον οαεε και πληρωνω τις δοσεις με τον νεο νομο των 100 δοσεων δεν εχω κανει χρηση ιατροφαρμακευτικης περιθαλψης. μπορω να διαγραψω τις οφειλες μου? να παψω να πληρωνω και τον οαεε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή