Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑΣήμερα 4-3-2014 έστειλα την ακόλουθη πρόταση σε όλους τους Βουλευτές και στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας. Κατέθεσα και σχετική αναφορά στον Προεδρο της Βουλής. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρόταση είναι όπως καθιερωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ειδική ρύθμιση για τα χρέη που προέρχονται σε νοσήλια σε νοσοκομείο ενός ανασφάλιστου Έλληνα πολίτη.
Το χρέος αυτό να είναι άτοκο και να καθιερωθούν 200-300 δόσεις, ανάλογα με την ηλικία του οφειλέτη, με ελάχιστη δόση τα 10€ μηνιαίως. Επίσης να απαγορεύεται η κατάσχεση περιουσιακού στοιχείου για αυτά τα χρέη.

Με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία θα αναγνωρίσει ότι έχει ευθύνη για τους ανασφάλιστους πολίτες και ότι το χρέος για να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου (παρότι διαφωνούμε με την χρέωση αυτού) είναι ιδιαίτερη περίπτωση και χρήζει κοινωνικής πρόνοιας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Είναι γνωστό σε όλους το σοβαρό ζήτημα των ανασφάλιστων Ελλήνων. Ειδικά στον ΟΑΕΕ υπάρχουν 350.000 ασφαλισμένοι που λόγω οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, παρανόμως, δεν απολαμβάνουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη δωρεάν. Αυτοί και οι οικογένειές τους, δηλαδή 1.000.000 Έλληνες. Παρότι νομικά είναι παράνομη η συγκεκριμένη στάση της Πολιτείας, είναι, προς το παρόν, μια πραγματικότητα.Τραγική συνέπεια της ανάγκης του ανασφάλιστου του ΟΑΕΕ να σώσει την ζωή του ή την ζωή ενός μέλους της οικογενείας του είναι ο «λογαριασμός». Όταν βγει ο ασθενής από το νοσοκομείο, αυτό θα στείλει στην αρμόδια ΔΟΥ τον λογαριασμό και η ΔΟΥ θα προχωρήσει στην αναγκαστική είσπραξη του χρέους, αν ο ανασφάλιστος δεν μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του (όπως είναι το σύνηθες). Το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει το χρέος ενός ανθρώπου που νοσηλεύτηκε για να σώσει την ζωή του με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει το χρέος ενός φοροφυγά.

1 σχόλιο:

 1. ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
  Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
  ΕΡΩΤΗΣΗ
  Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
  ΘΕΜΑ: «Υφίσταται Κυβερνητική ευαισθησία για την προστασία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ;»

  To ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), πραγματοποίησε ενημέρωση για τη Γνωμοδότηση του συνταγματολόγου κ. Αντώνη Μανιτάκη, η οποία είχε ως κύρια θέματα τα ζητήματα εισφοράς και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε αυτή την ενημέρωση διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ανταποδοτικότητας σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που τόσα χρόνια κατέβαλλαν και εξακολουθούν να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.
  Η αδυναμία πληρωμής των εισφορών, των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οδηγεί εκατοντάδες εξ’ αυτών στην απόγνωση. Η άδικη και "αμείλικτη καταδίωξη" τους, πρέπει να σταματήσει. Οι επιχειρήσεις τους κλείνουν, οι φόροι αυξάνονται και τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών μειώνονται δραματικά. Σήμερα, περίπου 380.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι ανήμποροι να καταβάλλουν τις εισφορές τους, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καθώς και τους "απίθανους" τόκους. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι φόρος, είναι υποχρεωτική αποταμίευση των ασφαλισμένων για μελλοντική παροχή σύνταξης.
  Ο Κανονισμός του ΟΑΕΕ, προβλέπει ένα σύστημα κανονιστικής "αναπροσαρμογής" των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών, δηλαδή να αυξάνει τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών (επομένως και των εισφορών) όταν αυξάνονται οι μέσες αποδοχές των ασφαλισμένων και αντιστοίχως να τα μειώνει όταν οι αποδοχές τους μειώνονται. Είναι λοιπόν, κατανοητό ότι οι ασφαλιστικές κατηγορίες, θα πρέπει να αντιστοιχούν στις μέσες πραγματικές αποδοχές τους, και επομένως να αναπροσαρμόζονται σε κάθε ουσιώδη μεταβολή των τελευταίων, είτε πρόκειται για αύξηση είτε για μείωση.
  Σύμφωνα λοιπόν, με τη Γνωμοδότηση του κ. Α. Μανιτάκη, προκύπτει ότι "λόγω των εξαιρετικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της χώρας, της αναμφισβήτητης μείωσης των αποδοχών των ασφαλισμένων του ταμείου, είναι αναγκαία η μείωση των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών. Επιπλέον, ενόψει του υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η αναστολή της ασφαλιστικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ασφαλισμένους οφείλουν στο Ταμείο".
  Τόσο, ότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες καθώς όσο και το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 21 παράγραφος 3) υπαγορεύουν ότι "το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών". Αντί όμως να διευκολύνεται η πρόσβαση στην υγεία, εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα αυτό. Πρόκειται για κοινωνικά απεχθή πράξη, αφού αποκλείει τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, από το δικαίωμα στην περίθαλψη.

  Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται οι κ. Υπουργός:
  1. Προτίθεστε να λάβετε υπόψη τη γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη και αν όχι γιατί;
  2. Αν ναι, προτίθεστε να υλοποιήσετε τα προτεινόμενα στην Γνωμοδότηση του κ. Α. Μανιτάκη;
  3. Αν ναι, θα αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μειωθούν τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών;
  4. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργήσετε την αναστολή της ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ασφαλισμένους οφείλουν στο Ταμείο; Εάν όχι, γιατί;
  5. Προτίθεστε να λάβετε υπόψη τη γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη και αν όχι γιατί;
  6. Προτίθεστε να διαχωρίσετε τη δυνατότητα ασφάλισης σε κλάδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το κλάδο σύνταξης;
  7. Θα αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία πραγματικών ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη μείωση των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών, χωρίς να υποβαθμίσετε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών;

  8. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να διασφαλίσετε την υγεία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οι οποίοι αδυνατούν λόγω των οικονομικών δυσχερειών να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους;
  Αθήνα, 6 - 3 - 2014
  Η Ερωτώσα Βουλευτής

  Ραχήλ Μακρή
  Επισυνάπτεται η από 12 - 2 - 2014 αναφερόμενη Γνωμοδότηση. (Φύλλα 28)

  ΑπάντησηΔιαγραφή