Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΔΙΝΕΙ Ο Ν.4254/2014



Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε ο Ν4254/2014 με τον οποίον οφειλέτες του ΟΑΕΕ με οφειλές από τα έτη 2011-2012-2013 και μέσο οικογενειακό εισόδημα τα έτη αυτά 12.000€ λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο Νόμος είναι ολίγον κοροϊδία αλλά σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει λίγους συναδέλφους και όποιος εμπίπτει πρέπει να τον εκμεταλλευτεί.

5 σχόλια:

  1. Καλά πλάκα μας κάνετε?? Αν είσαι σε ρύθμιση ούτως η αλλιώς έχεις ασφάλεια....
    Τι άλλαξε ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δευτερο μερος της σχετικης τροπολογιας λεει αυτο που λετε και πραγματικά ειναι αξιο απορίας γιατι ισχυει ετσι και αλλιως. Ισως να υπηρχαν τιποτα εξαιρεσεις που δεν ειναι γενικα γνωστες και τωρα τις εξάλειψαν. Το πρωτο μερος ειναι καινουριο και αφορα την παροχη περιθαλψης στους οφειλετες υπο προυποθεσεις

      Διαγραφή
  2. Κ. Φλωρά καλημέρα, μια απορία καλοπροαίρετη: αυτές οι πρόσφατες αποφάσεις (δικαστικές ή νομοθετικές) "δικαίωσης" των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, δεν αποτελούν στην ουσία μια παγίδα για αυτούς;;; Εγώ "οφείλω" εισφορές 2,5 χρόνων στον φορέα και για το διάστημα αυτό ο ΟΑΕΕ δεν μου θεώρησε βιβλιάριο, οπότε θεωρώ λογικό και ηθικό να μην αποδέχομαι το σύνολο της "οφειλής" (λόγω μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης). Απο τη στιγμή που θα πάω τώρα να θεωρήσω το βιβλιάριο μου, στην ουσία δεν αποδέχομαι το σύνολο της "οφειλής" μου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Αν 2,5 χρόνια δεν έχω περίθαλψη και με έχει χρεώσει παράνομα αυτό δεν θεραπεύεται αν μου θεωρήσει το βιβλιάριο από τώρα και μπροστά. Αν όμως μου το θεωρήσει από σήμερα έως (πχ) το τέλος του 2014 είναι προφανές ότι για το διάστημα αυτό που θα έχω περίθαλψη θα οφείλω πραγματικά τα χρήματα.
      Στην Πάτρα που υποχρεώθηκε ο ΟΑΕΕ να θεωρήσει ως το τέλος του 2014 (αν θυμάμαι καλά) οι 95 συνάδελφοι για αυτό το διάστημα (από σήμερα έως τέλος του 2014) θα οφείλουν κανονικά τις εισφορές για την περίθαλψη, αφού θα την λάβουν κανονικά. Για το προηγούμενο διάστημα δεν μπορώ να κατανοήσω πως τεκμηριώνεται η οφειλή για τις εισφορές περίθαλψης αν θεωρηθεί σήμερα το βιβλιάριο ασθένειας.
      Στην δική μου περίπτωση με τα ασφαλιστικά δόθηκε εντολή για κάλυψη δαπανών για συγκεκριμένο θέμα υγείας. Άρα όχι ανεπιφύλακτα όπως στην Πάτρα. Άρα ότι άλλο μου προκύπτει δεν το καλύπτει ο ΟΑΕΕ, άρα (κατά την γνώμη μου) δεν οφείλω πλήρως τις εισφορές για το διάστημα αυτό που του δόθηκε η εντολή να το θεωρήσει. Αυτό όμως θα το κρίνει το δικαστήριο. Με βεβαιότητα πάντως η διαταγή στον ΟΑΕΕ για μελλοντική θεώρηση δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείται η παράνομη χρέωση του παρελθόντος για τις εισφορές περίθαλψης.
      Έμμεση αποδοχή του χρέους προκύπτει με την υπαγωγή στην ρύθμιση, υπάρχει σχετική νομολογία. Δεν γνωρίζω να υπάρχει (και θα με εξέπληττε) αποδοχή του χρέους για μη παροχή υπηρεσίας στο παρελθόν αν αρχίσει την παροχή σήμερα προς το μέλλον.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου αλλά ελπίζω να έχετε εσείς δίκιο. Είναι που το "προφανώς" είναι ένα πολύ περίεργο επίρρημα για το ελληνικό κράτος...

      Διαγραφή