Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ



Επικοινώνησα με το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας (Ένδικα Μέσα 2106962378) και με ενημέρωσαν ότι ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που θέλει να καταθέσει προσφυγή για θέματα ασφάλισης (κοινωνικοασφαλιστικά) έχει την δυνατότητα να την καταθέσει αυτοπροσώπως. Στην περίπτωση αυτή δεν καταβάλει το γραμμάτιο είσπραξης που πρέπει να καταβάλει ο δικηγόρος. Προϋπόθεση είναι να υπογράφει ο ίδιος.
Φυσικά η αμοιβή του δικηγόρου (με τα ανάλογα παραστατικά) θα δοθεί για την σύνταξη της προσφυγής, απλά αποφεύγεται η καταβολή του γραμματίου είσπραξης για την κατάθεση.
Στην συζήτηση της προσφυγής θα πρέπει να παρασταθεί με δικηγόρο.

Το ανάλογο ισχύει και για την αίτηση αναστολής (τα λεγόμενα ασφαλιστικά). Και εκεί ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ μπορεί να την καταθέσει μόνος του, μαζί με τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. Η συζήτηση της αιτήσεως αναστολής δεν γίνεται με παρουσία δικηγόρων οπότε εκεί δεν χρειάζεται να παρασταθεί δικηγόρος. Άρα και στην περίπτωση αυτή αποφεύγει το κόστος τους γραμματίου του δικηγόρου για την κατάθεση. Η αμοιβή του δικηγόρου για την σύνταξη της αιτήσεως αναστολής είναι άλλο ζήτημα.
Και θυμίζω ότι αν ο ασφαλισμένος που προσφεύγει έχει πολύ χαμηλό εισόδημα μπορεί να κάνει αίτημα στο δικαστήριο να μην πληρώσει τα σχετικά παράβολα, προσκομίζοντας τα αποδεικτικά έγγραφα. Το δικαστήριο κρίνει ανά περίπτωση και μπορεί να αποφασίσει να μην καταβληθούν τα έξοδα για τα παράβολα (μπορεί και όχι).
Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν τηλεφωνικά και χρήζουν διασταύρωσης, είναι όμως πολύτιμες για όσους έχουν οικονομικό πρόβλημα (δηλαδή για όλους που οφείλουν).

3 σχόλια:

  1. Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κκ. Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Βρούτση αντίστοιχα, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την οριστική και βιώσιμη λύση για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ καθώς και την αναστολή της απόφασης του ταμείου, για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα τον Αύγουστο του 2013 και επανέρχεται εκ νέου, ζητώντας άμεσα βιώσιμη και ρεαλιστική λύση, καθώς ο ΟΑΕΕ έχει εκδώσει ανακοίνωση πως θα προχωρήσει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε όσους οφειλέτες δεν διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κέλλα:

    Από το 2009 που η χώρα βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στο να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα σε αυτά τα 5 χρόνια να έχουν μπει χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις και να υπάρχει μια κατάσταση αυξανόμενων οφειλών και δημιουργίας νέων χρεών.

    Οι όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει δεν κινούνται σε ρεαλιστικά πλαίσια, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν από το ξεκίνημά τους. Ενώ όμως στα υπόλοιπα ταμεία έχουν γίνει αρκετά ικανοποιητικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους ασφαλισμένους τους, αντίθετα ο ΟΑΕΕ μοιράζει τελεσίγραφα και απειλές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

    Αφουγκραζόμενοι λοιπόν την αγωνία χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και των οικογενειών τους, ζητούμε για άλλη μια ( πολλοστή ) φορά την υιοθέτηση μιας ρεαλιστικής πρότασης που θα εμπεριέχει γενναίες ρυθμίσεις και θα εξασφαλίζει τόσο την βιωσιμότητα του ταμείου, όσο και την ασφαλιστική κάλυψη των επαγγελματιών.

    Για άλλη μια φορά λοιπόν ζητούμε

    να υπάρξει ρύθμιση για τους οφειλέτες από το 2009 και μετά, που να περιλαμβάνει την δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε πολλές μικρές δόσεις,
    την δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση χρεών όλων των ασφαλισμένων ( ακόμα και αυτών που έχουν διαγραφεί )
    τη γενναία μείωση των επιτοκίων που αφορά την καθυστέρηση στη πληρωμή των εισφορών, κάτι που θα ελαττώσει κατά πολύ τις προσαυξήσεις
    να δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει χαμηλότερα κλιμάκια ασφάλισης, όπου και θα υπολογιστεί το τελικό ποσό της σύνταξης
    να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα κλιμάκια

    Οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ήταν κακοπληρωτές πριν την οικονομική κρίση. Ήταν άνθρωποι που ανταπεξέρχονταν πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις τους και με το παραπάνω. Δεν μπορούμε να μιλούμε λοιπόν για πολιτική σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών εάν δεν απενεργοποιήσουμε πρώτα αυτήν την ωρολογιακή βόμβα.

    Μόνο μέσα από τέτοιες αποφάσεις θα αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και θα συνεχιστεί η βιωσιμότητα αυτών των ταμείων. Είναι καλύτερα να εισπράττει το κράτος λιγότερα και από περισσότερους παρά τίποτα και από κανέναν.

    Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

    Προτίθεστε να μελετήσετε πρόταση για την υιοθέτηση των παραπάνω προτεινόμενων ρυθμίσεων;
    Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ακύρωση της απόφασης του ΟΑΕΕ για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στους οφειλέτες, εωσότου δοθεί μια ρεαλιστική λύση;

    ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ;
    ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΚΟΜΑ Ή ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΟΑΕΕ είναι ταμείο ασφάλισης.
    Καταθέτουμε τα χρήματα που αντιστοιχούν στην σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μας. Με τις αυξήσεις φτάσαμε να πληρώνουμε τα 500 ευρώ το μήνα σχεδόν, μας βάζουν και προσαυξήσεις τοκογλυφικές σε περίπτωση καθυστέρησης.
    Λοιπόν να μας επιστρέψουν όσα δώσαμε 40 χρόνια τώρα σε μετρητά άμεσα και να μας ξεγράψουν εντελώς από την λίστα με τα κοροΐδα που έχουν. Με τα λεφτά μας πάμε σε όποιο γιατρό θέλουμε κι όχι σε κάθε αποτυχημένο που μπαίνεις μέσα και σου γράφει συνταγή χωρίς να σηκωθεί από την καρέκλα του.
    Ποιος πληρώνει σήμερα 500 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς ???
    Γιατί τα δίνουμε στον ΟΑΕΕ ???
    Με ποιο δικαίωμα απειλούν με κατασχέσεις ???
    Με το ζόρι κουμάντο στα λεφτά μας τα λαμόγια ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να λάβει κάποιος το ευεργέτημα πενίας και να μην καταβάλει τα παράβολα (ν 3226/2004) πρέπει να έχει εισόδημα κάτω από 5.468 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή