Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Ο δικηγόρος Αθηνών Κώστας Ζηκογιάννης ανταποκρινόμενος στο σύνθημα ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ, επικοινώνησε μαζί μου (δεν γνωριζόμασταν πριν) για να με ενημερώσει για μια νομική θεωρία που ανέπτυξε σχετικά με το απαράδεκτο της ποινικής δίωξης για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ. Συζητήσαμε και διαπίστωσα ότι η θεωρία του έχει πολύ βάση. Στο σημαντικό ζήτημα της έννοιας της «εργοδοτικής εισφοράς» ο κ. Ζηκογιάννης επεξεργάστηκε ακόμα περισσότερο την θεωρία του και επανήλθε με μια θαυμάσια μελέτη. Την μελέτη προσφέρει αφιλοκερδώς σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ προς πάσα χρήση από τους ίδιους και τους δικηγόρους τους στα ποινικά δικαστήρια του ΟΑΕΕ.
Προσωπικά ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ. Ζηκογιάννη για την πράξη του. Στο τεράστιο πρόβλημα της Κοινωνίας μας η λογική της αφιλοκερδούς εισφοράς είναι σπουδαία και απολύτως ευπρόσδεκτη.
Ολόκληρο το κείμενο της μελέτης στο παρακάτω link: http://zikogiannis.blogspot.gr/
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο του κ. Ζηκογιάννη από το blog του.

«Είναι κοινώς γνωστό ότι ο ΟΑΕΕ και παλιότερα το ΤΕΒΕ καταδιώκουν (και) ποινικά τους ασφαλισμένους τους για τη μη καταβολή εισφορών.
Θεωρώντας εξ ορισμού παράλογη αλλά και παράνομη την επένδυση της προσπάθειας διοικητικού καταναγκασμού προς είσπραξη με το μανδύα της "ποινικής μεταχείρισης", επιχείρησα να μελετήσω το νομικό πλαίσιο αυτής της ποινικής διαδικασίας.
Συνοπτικά το αποτέλεσμα ήταν το ακόλουθο:
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η διάταξη που εφαρμόζεται είναι αυτή του άρθρου 1 του α.ν. 86/2967, κατά ανεπίτρεπτη (κατά την άποψή μου) αναλογική επέκταση του πεδίου εφαρμογής της, όπως θεσπίζεται ρητά στο γράμμα αυτής, καθιστώντας απαράδεκτη κάθε τέτοια ποινική δίωξη ως αντικείμενη σε θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές προστατευόμενες σύμφωνα με τα άρθρα 5 § 3 και 7 § 1 του Συντάγματος, το άρθρο 1 του Π.Κ. καθώς και το άρθρο 7 § 1 της Ε.Σ.Δ.Α.
Παραθέτω αμέσως κατωτέρω αυτή τη μελέτη προκειμένου να μπορεί οποιοσδήποτε να τη δει και να τη χρησιμοποιήσει.
Πρέπει να επισημάνω τα εξής:
  • Αναμένω και θα δεχθώ με χαρά κάθε αντίθετη άποψη προς συζήτηση και προβληματισμό. Πιθανότατα πολλοί νομικοί, επαρκέστεροι εμού, μπορούν είτε να αντιλέξουν είτε να ενισχύσουν τις απόψεις μου.
  • Η μελέτη μου είναι στη διάθεση κάθε συναδέλφου δικηγόρου για να τη χρησιμοποιήσει, εάν το κρίνει σωστό. Αν μπορώ να συνεισφέρω σε αυτό, είμαι στη διάθεση κάθε συναδέλφου.
  • Είναι επίσης στη διάθεση και οποιουδήποτε άλλου, αλλά πρέπει να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι η προβολή της χωρίς νομική συμπαράσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη.
  • Σε κάθε περίπτωση είμαι ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε είτε για να τον υπερασπιστώ προσωπικά είτε για να εξηγήσω, στο μέτρο του δυνατού, πώς θα μπορούσε να προβάλλει κανείς και μόνος του το σχετικό ισχυρισμό ενώπιον Δικαστηρίου.»

3 σχόλια:

  1. Καλησπερα Κε Φλωρα
    Το link του Κου Ζηκογιαννη δεν λειτουργει
    Κ. Νεοφωτιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα,
    Ευχαριστώ για την επισήμανση. To link λειτουργεί και έχω προσθέσει οδηγίες στην ανάρτησή μου. Επίσης έχω αναρτήσει όλο το κείμενο της μελέτης απευθείας στο zikogiannis.blogspot.gr. Σας ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή κίνηση. Διαδώστε την. Και την γνωμοδότηση Μανιτάκη και Καϊδατζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή