Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ



Ο ΟΑΕΕ όπως και το ΙΚΑ ανήκουν στον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας. Για τους μεν ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ η «φροντίδα» της Πολιτείας εκφράζεται από την ανωτέρω περιγραφόμενη πολιτική της. Σε πλήρη αντίθεση με την ανάλγητη αυτή πολιτική της (της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ ταυτόχρονα χρεώνει τον σφαλισμένο και απαιτεί τα χρήματα) η Πολιτεία έχει καθιερώσει διαφορετικό καθεστώς για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους του ΙΚΑ. Πρόσφατα μάλιστα με τον Ν4144/2013 επέκτεινε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους με ελάχιστες προϋποθέσεις. Είναι χαρακτηριστική η αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας:

«Λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, της υποαπασχόλησης και της μακροχρόνιας ανεργίας σε πολλούς τομείς και κλάδους της οικονομίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας – ασφάλισης και να παραμένουν ανασφάλιστοι για υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη, κρίνεται σκόπιμη η θέσπιση των διατάξεων αυτών ώστε να δοθεί το δικαίωμα κάλυψης των ιδίων και των μελών της οικογενείας τους».
Συγκεκριμένα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Ν4144 άρθρο 75) παρέχεται κάλυψη για νοσηλείες και φάρμακα ακόμη και σε εργαζόμενους που έχουν έστω 50 εργάσιμες ημέρες με ένσημα είτε το 2012 είτε το τελευταίο 15μηνο (έως την ψήφιση του νόμου). Με βάση τον ίδιο νόμο οι άνεργοι έχουν κάλυψη για ασθένειες έως τον Φεβρουάριο του 2014.
Η διάταξη που προώθησε στη βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προβλέπει και νέες ρυθμίσεις για τη χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ότι ο αριθμός των ανέργων αλλά και των υποαπασχολούμενων, υπερβαίνει κάθε προηγούμενο. Έτσι με τη ρύθμιση αυτή οι ανασφάλιστοι καλύπτονται για 2 χρόνια από το Ταμείο τους με βασική προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει 600 ημέρες ασφάλισης.
Κατά συνέπεια έχουμε παράβαση του άρθρου 4 του Συντάγματος, της βασικότερης αρχής αυτού: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.» Για ποιο λόγο δεν πληρώνουν όλοι οι ασφαλισμένοι τις ίδιες εισφορές για υγειονομική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, αλλά για τις ίδιες ετήσιες παροχές καλούνται οι μεν ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν 365 μέρες ασφάλισης και οι δε μισθωτοί του ΙΚΑ μόνο 50 ημέρες ασφάλισης;

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα σας,
    Θα ήθελα να προσθέσω και ένα ζήτημα που δεν έχω δει να τίθενται:
    όταν μπεις σε ρύθμιση, την πληρώνεις ανελλιπώς, πληρώνεις και τις τρέχουσες εισφορές για πάνω από 12 μήνες, χρειάζεται, εν τούτοις, να πας κάθε 2 μήνες στο τοπικό γραφείο του ΟΑΕΕ για ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας. Και αυτό σημαίνει = χαμένος χρόνος, βενζίνη, εκνευρισμός κλπ..
    Βεβαία το σημαντικότερο είναι ότι η αντιμετώπιση του ΟΑΕΕ είναι άδικη και "παράνομη"(??), και πληρώνεις και δεν είσαι ασφαλισμένος κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή