Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ



Πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες βρίσκονται σε δικαστήριο για πρώτη φορά στην ζωή τους για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ. Και μόνο η σκέψη ότι κάθονται στο σκαμνί για ποινικό αδίκημα και θα «πανε φυλακή» τους προκαλεί απίστευτο πανικό, τρόμο.
Ουδείς είναι ευτυχής όταν είναι κατηγορούμενος για ένα ποινικό αδίκημα και ειδικά όταν αυτό αφορά αυτασφάλιση.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά και χρειάζεται ψυχραιμία. Από την μικρή μου εμπειρία στο ζήτημα θέλω να μεταφέρω ορισμένες σκέψεις. Οι σκέψεις δεν αποτελούν νομικές συμβουλές, συμβουλές που μπορεί να δίνει μόνο ένας δικηγόρος.

Για να διωχθεί ποινικά κάποιος για οφειλές στον ΟΑΕΕ πρέπει οι οφειλόμενες εισφορές να ξεπερνούν το ποσό των 20.000€. Προσοχή, το ποσό πρέπει να αφορά εισφορές και όχι προσαυξήσεις. Αν δηλαδή το συνολικό χρέος με τις προσαυξήσεις είναι 21.000€, τότε αφαιρώντας τις προσαυξήσεις το ποσό της οφειλής μειώνεται και δεν είναι ποινικό αδίκημα. Για αυτό αν κληθείτε σε δικαστήριο και το ποσό της οφειλής είναι κοντά στο ποσό των 20.000€, ελέγξτε αν ξεπερνάει τις 20.000€ με ή χωρίς τις εισφορές. Αν σκέτες οι εισφορές είναι κάτω από 20.000€ ενημερώστε τον δικηγόρο σας, και αν πατε χωρίς δικηγόρο ενημερώστε το Δικαστήριο (την έδρα).
Εναλλακτικά μπορείτε να πληρώσετε πριν το Δικαστήριο (αν μπορείτε φυσικά) το υπερβάλλον ποσό από τις 20.000€ και να πάψει η ποινική δίωξη.
Στο Δικαστήριο για τον ΟΑΕΕ παρίσταται υπάλληλος του ΟΑΕΕ ως μάρτυρας «κατηγορίας». Το δικαστήριο είναι μονομελές, ένας Δικαστής δηλαδή και ο Εισαγγελέας. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχετε δικηγόρο, είναι όμως χρήσιμο αφού οι δικηγόροι γνωρίζουν τον νόμο και τις διαδικασίες.
Λόγοι αναβολής υπάρχουν διάφοροι, ένας λόγος είναι η επικείμενη ένταξη σε ρύθμιση. Αρκεί η επίδειξη της αίτησης για ρύθμιση για να δοθεί αναβολή λίγων μηνών.
Σε κάθε περίπτωση που η οφειλή πληρωθεί ή έχετε ενταχθεί σε ρύθμιση, κάθε φορά δίνει ο Δικαστής αναβολή.
Το θέμα προκύπτει αν δεν είστε σε θέση να εξοφλήσετε ή να ρυθμίσετε.
Ανάλογα το χρέος ο Δικαστής θα ορίσει και την ποινή. Στα Δικαστήρια της Αθήνας, για χρέος 20.000-40.000€ η ποινή φυλάκισης είναι περίπου 5-10 μήνες.
Στην απορία «αν θα πάω φυλακή» η απάντηση είναι ΟΧΙ. Αν το ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου είναι λευκό (το δηλώνει ο ίδιος στο δικαστήριο) τότε η ποινή αυτή δίδεται με αναστολή 3 ετών. Δηλαδή αν το ξανακάνετε εντός των επομένων τριών ετών (αν δεν κάνετε έφεση) και καταδικαστείτε τότε θα «εκτίσετε» και αυτήν την ποινή. Γενικά ποινές ως 5 έτη δίνονται με αναστολή αν ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο ή αν δεν έχει ποινές φυλάκισης άνω τους ενός έτους.
Στο ποινικό μητρώο γράφεται μια ποινή αφού τελεσιδικήσει. Δηλαδή αφού οριστικοποιηθεί, μετά την έφεση και μετά από προσφυγή στον Αρειο Πάγο. Με άλλα λόγια αυτό μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια. Αν δηλαδή καταδικαστεί κάποιος πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 16 μηνών και κάνει έφεση, αυτό σημαίνει ότι αυτή η ποινή δεν έχει τελεσιδικήσει.
Στην απορία «θα πρέπει να πληρώσω επί τόπου για να μην παω φυλακή» η απάντηση είναι ΟΧΙ. Αν δοθεί η ποινή με αναστολή δεν πληρώνεται τίποτα. Αν όμως έχει λόγους νομικούς το Δικαστήριο να μην σας δώσει αναστολή τότε θα μετατρέψει την ποινή σας σε χρηματικό πρόστιμο. Επί τόπου το δικαστήριο ορίζει ότι ανά ημέρα θα σας χρεώσει, πχ 5€. Με διάφορες προσαυξήσεις αυτό το ποσό γίνεται διπλάσιο (110%), άρα χονδρικά 10€. Αν καταδικαστείτε σε 5 μήνες φυλάκιση με μετατροπή σε χρηματικό πρόστιμο σημαίνει 150 μέρες επί 10€, ίσον 1500€. Δεν πρέπει να έχετε χρήματα μαζί σας (αν δεν κάνετε έφεση φυσικά), πληρώνετε επί τόπου κάποια  έξοδα και σας καταλογίζεται το ποσό στην εφορία.
Αν έχετε αδυναμία να πληρώσετε το ποσό στην εφορία τοις μετρητοίς το αναφέρετε στο Δικαστήριο και ζητάτε δόσεις. Ο νόμος ορίζει ότι μπορείτε να πληρώσετε σε δόσεις, αλλά αυτό το αποφασίζει το δικαστήριο.
Για να επιτύχετε την χαμηλότερη δυνατή ποινή θα πρέπει να πείσετε το Δικαστήριο ότι οφείλετε τα ποσά χωρίς δόλο, ότι έχετε προσπαθήσει να πληρώσετε αλλά αδυνατείτε και γενικά να προσκομίσετε αποδείξεις (και όχι μόνο λόγια) για την έλλειψη δόλου (πχ αποδεικτικά προβλημάτων υγείας κλπ).
Επίσης πρέπει να πείσετε το Δικαστήριο για την οικονομική σας αδυναμία προσκομίζοντας αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων, αποδείξεις για κατασχέσεις από εφορία ή άλλους, αντίγραφο του Ε9 (όχι φυσικά αν η ακίνητη περιουσία είναι σημαντική, γεγονός που δεν δικαιολογεί για το Δικαστήριο, την ύπαρξη χρέους σε ασφαλιστικό φορέα). Η απόδειξη της οικονομικής σας κατάστασης είναι μια δικαιολογία για τον Δικαστή για ποιο λόγο δεν «μπήκατε» σε ρύθμιση. Με εισόδημα Χ είναι αδύνατον να πληρώνετε τον μήνα 2Χ επειδή έτσι ορίζει η ρύθμιση του ΟΑΕΕ, αυτό θα πρέπει να το αποδείξετε στον Δικαστή για να αποφασίσει με επιείκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου